dijous, 30 de juny del 2011

Dolmas [Film&Food]















Avui és el dia del repte de Film & Food, aquest mes dedicat a la cuina grega en honor a la pel·lícula "Mi gran boda griega". Jo he elegit fer unes dolmas, els rotllets de fulla de parra típics de la cuina grega. Concretament he fet un "mix" de diverses receptes, però he seguit de prop la d'un llibre de cuina d'Unicef, Cocina para niños, platos favoritos de los niños de todo el mundo. Ha estat un repte interessant, ja que mai havia fet dolmas. El més complicat ha estat aconseguir les fulles de parra, ja que en conserva no en trobava, i les he fetes jo mateixa amb aigua i sal. 

Les dolmas són un plat popular dels paisos del Mediterrani oriental del que no es coneix el seu origen exacte, però es consumeix habitualment a Grècia i Turquia. La seva denominació ve del verb dolmak (omplir-se). Són idònies per a menjar com entrant o plat principal. Jo he optat per l'opció vegetariana amb arròs i verdures, encara que hi ha altres varietats que inclouen carn en el farciment. I per acabar, què millor que unes figues recent collides, la fruita estiuenca que més m'agrada!

Ingredients

* Fulles de parra en conserva
* 150 gr arròs bollit
* 1 ceba
* 5 tomàtigues seques
* 8 xampinyons
* 1 grapat de panses
* 1 Cd de pinyons
* Julivert
* Coriandre fresc
* Estragó fresc
* Sal
* Prebe bo
* Comí en pols
* Cibulet fresc

Primer preparam el farcit, per això hem de picar tota la verdura (ceba, tomàtiga, xampinyons), les herbes i mesclar-ho amb l'arròs bollit, pinyons, panses i espícies. Ho reservam en un bol. Traiem les fulles de parra i els pegam un bull perquè siguin tendres. Les extenem sobre un paper i les deixam refredar. Quan són fredes procedim a farcir-les i fer els rotllets. Sobre una fulla de parra estesa posam una cullerada de farcit i doblegam els quatre costats ben bé perquè quedi un rotlle compacte. Per a fermar els rotllets jo he emprat cibulet fresc (un poc escaldat en aigua calenta perquè sigui més flexible i deixi fer el nus). Disposam els rotllets dins un plat o font i servim amb salsa de iogurt i llimones encurtides.


9 comentaris:

  1. hermosos! es uno de los platos orientales q mas me gustan! los de arroz, y los de carne tambien

    ResponElimina
  2. Este plato lo tome en Estambul y estaba buenísimo. Un saludo (Elena)

    ResponElimina
  3. ainssssss, es que no puedo con ese sabor de las hojas de parra, me resulta muy fuerte. Pero oye, me ha encantado descubrir tu blog ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ResponElimina
  4. A mi también me ha encantado descubrir tu blog....y las dolmades me encantan!!!!...ñam...un 10!!!

    ResponElimina
  5. Tiene muy buena pinta, este plato lo he comido en más de un restaurante griego (también algún árabe)y esta buenísimo.
    Por cierto dónde compras las hojas de parra en en conserva??

    Saludos
    http://lunadebarquillo.blogspot.com/

    ResponElimina
  6. Hola Praxedes! Pues en Mallorca no encontré las hojas de parra en conserva, así que las hice yo misma con salmuera (unos 10-15 días).

    ResponElimina
  7. No sabia això de les fulles de parra!! Ho hauré de provar!!!
    Has fet una proposta fantàstica!!
    Petons!

    ResponElimina
  8. Una proposta excelent!!! m'encanta!! t'ha quedat deliciós!!
    Moltíssimes gràcies per participar!
    Un petó ben fort!
    Ingrid

    ResponElimina