diumenge, 2 d’octubre del 2011

Berenar de diumenge: pa amb confitura

Avui toca una recepta doble, vos presento el meu berenar del diumenge per la tarda, pa amb confitura, un berenar senzill i bo, 100% fet a casa. Feia un temps que tenia ganes de fer pa blanc, vaig veure unes receptes interessants als blocs Els fogons de na Bordeta i Aliter Dulcia i vaig decidir posar-les en pràctica. El pa blanc de tota la vida és fàcil de fer a casa, només necessitam un poc de temps! A més, un pas casolà sempre té un sabor especial. 

La darrera confitura casolana que vaig fer és de pomes a la vainilla, una combinació que no havia fet mai i que resulta fanstàstica, una confitura dolça i molt aromàtica. L'any passat vaig fer la confitura de pomes amb gingebre, també vos la recomano.























Pa blanc

* 500 gr farina de força
* 1/2 cub de llevat fresc
* 10 gr sal
* 300 ml aigua
* Un poc d'oli d'oliva

Per a fer la massa hem de fondre el llevat en l'aigua teba, quan és fos ho posam al centre de la farina, amb la sal incorporada, i començam a mesclar-ho. Hem de pastar aquesta mescla a mà durant uns 15 minuts, perquè la massa culli aire. Així la posam sobre la taula i la rompem, estiram, etc. fins que veiem que està a punt, i se desferra dels dits. A un bol hi posam un poc d'oli d'oliva i posam a dins la massa, ho tapam, ho reservam 30 minuts. Passat aquest temps collim la massa i la separam en les porcions que volguem, sobre una safata o taula, jo vaig fer dues barres i un panet, ho tapam amb un padaç humit i reservam 15 minuts. Passat aquest temps donam la forma desitjada als pans, o bé de barra o rodons, i hi posam un poc de farina per sobre amb un colador. Ho tornam tapar amb el padaç i ara deixam tovar 90 minuts. Quan ja són tovats, encenem el forn a 220º. Posam els pans sobre la safata del forn (sobre un paper vegetal) i quan el forn ja és calent l'enfornam durant uns 20-30 minuts depenent de les mesures dels pans. Quan l'enfornam és convenient crear un poc de vapor al forn, per això només cal posar uns glaçons en uns bols (jo uso flaneres). Quan el pa està fet el traiem i deixam referdar.

Confitura de pomes a la vainilla

* 1 Kg pomes
* 1 beina de vainilla
* 600 gr sucre
* 200 ml aigua

Pelam i tallam a daus les pomes. Les posam dins una olla, amb el sucre, l'aigua i la beina de vainilla xapada per la meitat perquè tregui l'aroma. Ho reservam durant tot un vespre a la gelera. Al dia següent posam la mescla al foc durant 1 hora o un poc més. Traiem la beina de vainilla i passam el túrmix perquè la confitura sigui homogènia. Deixam refredar i empotam en pots nets. Per a poder estorjar-la més temps podem bollir els pots al bany maria durant uns 20 minuts.


8 comentaris:

  1. M'agrada això de na Bordeta! ;) jijiji T'ha quedat fantàstic el pa, t'estàs tornant una experta!! I la confitura segur que és deliciosa, nosaltres la vam fer de peres amb vainilla i ens va entusiasmar :)
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  2. jejeje quan vaig veure el vostre pa me van entrar ganes loques de fer-lo! mmm de pera amb vainilla, aquesta confitura me l'apunto a les receptes pendents!

    Petons!

    ResponElimina
  3. Un bon berenar, i casolà, el primer menjar del dia es molt important. Petons

    ResponElimina
  4. Un pan riquísimo y una m,ermelada para acompañar muy rica.
    Besitos

    ResponElimina
  5. I és que no atures!!!!!!!
    Ja veig que estàs ben enganxada a fer pa, eh?
    Aquest teu té una pinta fantàstica i la combinació de la confitura pomes vainilla m'ha agradat molt. Jo en vaig fer de poma i canyella, però hauré de provar amb la vainilla.
    Puc venir a berenar el pròxim diumenge?? ;DD
    Petons!!

    ResponElimina
  6. Gràcies!

    Paula, has de fer la confitura amb vainilla, li dona un toc molt bo! i sí, estàs convidada ;)

    Petons!

    ResponElimina
  7. Pan y mermelada casera... el desayuno del paraíso sin duda! Besos

    ResponElimina
  8. Aquest pa sembla deliciós, a l'estil de com l'he vist fer a cases de pagès.

    ResponElimina