diumenge, 8 d’abril del 2012

Pa de sègol amb poma i panses

































Avui toca pa, ja feia un temps que no en feia, bàsicament per manca de temps. Aquest pa ha estat un poc fruit de l'atzar, ja que tenia un llevat ecològic que havia comprat pendent de tastar, és un llevat natural, d'espelta amb impulsor procedent de la remolatxa. Aquest paquet és per un quilo de pa i el vaig comprar a una tenda d'alimentació ecològica, Yerbabuena. Per a fer el pa vaig emprar una farina de sègol que també tenia pendent de provar. Així que aquí teniu, un pa de sègol amb panses i poma, la mar de bo per fer un pa amb oli. Ja sabeu, per a fer pa, només cal un poc de paciència, esperar el temps que toca perquè tovi la massa, i bé, la part d'amassar també té lo seu, encara que jo des de que tenc la KA ja me n'he oblidat! jejeje

Ingredients

* 400 gr farina de sègol
* 500 gr farina de força
* 100 gr farina integral de blat sarraí
* 2 cdt sal
* 1 poma
* 3 Cd de panses
* 2 Cd de pipes de gira-sol
* 650 ml aigua
* 1 sobre de llevat natural d'espelta biològic (Moulin des Moines)

Per a fer la massa mesclam les farines, la sal, el llevat i l'aigua teba (entre 30 i 30º) i començam a amassar. Amb la KA uns 5-10 minuts a velocitat mitjana. Mentre pelam la poma i la tallam a daus petits. Passat aquests temps afegim la poma, les panses i les pipes i seguim amassant, uns 15 minuts més fins que la massa es desferri de les mans. Deixam tovar la massa dins un bol tapat a un lloc poc fred (jo el sol posar dins el forn apagat) i esperam que tovi, aquí pot passar entre 1 o 2 hores depenent de la temperatura. Quan ha tovat feiem les formes dels pans, jo en vaig fer 4 de mitjancers rodons. Els posam un poc de farina per fora, feiem un talls a la part superior i de nou els deixam tovar, coberts (amb paper film) a la safata del forn (apagat) fins que augmentin el volum, poden ser de nou 1 o 2 hores. Quan ja són pujats traiem la safata del forn, l'encalentim a 200º i quan és ben calent enfornam els pans durant una mitja hora més o manco, han de ser ben torrats per fora perquè quedin cruixents. 

10 comentaris:

  1. Ostres, quina bona pinta que té aquest pa! Me'n menjaria una llesca ara mateix. No he provat de fer pa amb sègol encara, però veig que m'hi hauré de posar, que el resultat és excel·lent!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marina, si el proves de fer segur que t'agradarà!

      Elimina
  2. Que bo...m, agraden molt els pans de sègol ....la farina de sègol es integral oi? Segur que el faré....petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! No sé si aquesta és integral, és farina de sègol ecològica d'una tenda alemanya.

      Elimina
  3. Impressionant!!!! ha d'estar boníssim!
    Per cert, quants grams porta un sobre de llvat d'aquest? és llevat sec, entenc.
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! i sí és ben bo.

      Aquest sobre du 50 gr de llevat, per un quilo de farina.

      Elimina
  4. Quin pa més bo!!!! Ohhhh... M'agrada, sí! I amb pomes mai l'he fet!!! Haurem de prendre nota...
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Margarida! Si el fas ja me contaràs si t'ha agradat ;)

      Elimina