divendres, 6 de gener del 2012

Tortell de Reis



Enguany tocava fer un tortell de reis. És un dolç que mai havia fet, però com darreramen m'he llençat al món dels pans i les coques me feia ganes provar amb aquest tortell típic del dia dels reis. A la xarxa vaig trobar multitud de receptes, però finalment me vaig decantar per la del bloc La receta de la felicidad que és de les més senzilles que he vist, ben explicada i fàcil de seguir. Fer un tortell només requereix un poc de temps i paciència amb els tovats, per la resta no resulta gaire complicat. Amb les quantitats de la massa es poden fer dos tortells mitgencers, vaig optar per fer-ne un a la manera tradicional, en forma de rosca i un altre seguint les indicacions de Sandeea que queda la mar de mono.

Ingredients

Massa mare
* 70 ml llet
* 12 gr llevat fresc o 1 sobr de llevat de pa sec
* 130 gr farina de força
* 1 cdt de sucre

Massa
* 150 gr sucre glacé
* Ratalladura de pell de llimona i mandarina
* 60 ml llet
* 70 gr mantega
* 2 ous
* 450  gr farina de força
* 12 gr llevat fresc o 1 sobr de llevat de pa sec
* 30 ml aigua de flor de taronger (azahar)
* 1 polsí de sal

Cobertura
* 1 ou
* Carabassat groc i verd
* Cireres confitades
* Crocanti d'ametlla
* Pinyons
* Sucre
* 1 cdt aigua de flor de taronger (azahar)



Primer de tot hem de fer la massa mare, per això hem de mesclar tots els ingredients a temperatura ambient, feiem una bolla compacta i la deixam dins d'un bol amb aigua teba (ni freda ni calenta), durant uns 15 minuts, fins que veiem que ha duplicat el seu volum. Mentre tova podem preparar el sucre aromatitzat, ratllant les pells de llimona i mandarina dins del sucre glacé. El reservam.

Ara hem de fer la massa del tortell, mesclant la farina amb el llevat, agregam la llet, ous, sucre aromatitzat, sal, massa mare i azahar. Ho amassam bé durant uns 5 minuts amb amassadora tipus KitchenAid o bé amb les mans sobre una superfície de treball. Si és massa aferradissa podem mullar-nos les mans amb oli. Passats esl 5 minuts, començam a agregar la mantega (a temperatura ambient) a la massa i seguim amassant durants uns 10 minuts més, fins que sigui llisa i homogènia. Feiem una bolla i la deixam reposar tapada a un bol fins que dupliqui el seu volum, 1 o 2 hores.

Quan ja ha duplicat el volum, la dividim en dues parts, una per a cada tortell. Si volem fer el tortell tradicional hem de posar la bolla sobre la safata de forn amb paper vegetal i des del centre anam obrint un forat i treballant els costats fins que aconseguim una anella. Per a fer l'altra tortell hem d'emprar un motlle desmotllable, l'untam amb oli i feiem bolles aproximadament com un puny o més petites, les anam col·locant a les voreres del motlle, separades un dit una de l'altre. Si volem assegurar que el forat del mig no es vagi tancant hi podem col·locar una flanera o ramequin.

Ara és el moment de decorar els tortells, per això els hem de pinzellar amb ou batut i per sobre disposam les fruites confitades (carbassat, cireres, taronja), pinyons, crocanti i un poc de sucre banyat amb aigua d'azahar.

Tapam els dos tortells amb un film untat en oli  i els deixam tovar dins del forn apagat durant una o dues hores, fins que dupliquin el seu tamany. Quan són tovats els traiem del forn i l'encenem a 180º, dalt i baix. Quan és calent enfornam el primer tortell durant uns 20 minuts, si veiem que és daura massa el podem tapar amb un paper de plata. El traiem i enfornam el segon tortell. Els deixam refredar i llests!

El tortell durant el procés del segon tovat




4 comentaris:

  1. T'han quedat molt macos tots dos! Gaudeix del dia de reis.
    Petons!

    ResponElimina
  2. Mira que estic tipa perquè me n'acabo de menjar un bon tall... però t'ha quedat espectacular! Enhorabona!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina