dimarts, 27 de desembre del 2011

Coca de Nadal amb llet d'ametlla

































No hi ha millor dolç de Nadal que la combinació típicament mallorquina de llet d'ametlla calenteta amb coca de Nadal, i per això me feia ganes fer-ho enguany de forma casolana. De coca de Nadal n'he menjada sempre, des de petita la meva predina en feia per Nadal, m'encanta l'aroma a anís que desprén, sempre em recorda la meva infantesa. En canvi, la llet d'ametlla no l'havia tastada, a ca meva no en solien fer, i això que tenim ametlles! Enguany una companya em va parlar d'aquesta beguda que es sol fer per Nadal i tot d'una li vaig demanar les referències per a poder fer-ne. I així, dia 24 al matí me'n vaig anar a fer llet d'ametlla per tenir-ne per la nit de Nadal. I m'ha encantant, és boníssima, suau, amb un gustet d'ametlla que combina molt bé amb la coca i els torrons. 

Aquí us deix la recepta de la Coca de Nadal, segons les indicacions del bloc Bojos per la Cuina:

Ingredients (2 coques)

* 125 gr patata bollida
* 12 gr llevat de pa fresc
* 300 gr farina de força
* 2 ous petits
* 50 gr saïm
* 150 gr sucre
* 50 ml aigua
* 2 Cd llavors d'anís

Pelam la patata bollida i l'aixafam, la reservam. Tamissam la farina i la reservam. En un bol mesclam l'aigua teba amb el llevat, perquè es disolgui. Hi afeim el sucre i batem bé. Ara incorporam la patata bollida i ho mesclam bé. A continuació hi posam els ous i les llavors d'anís i seguim batent. Poc a poc anam incorporant la farina, fins que la massa té una consistència idònia per amassar. L'amassam a una superfície enfarinada durant uns 15 minuts, com si amassassim el pa. Quan ja no s'aferra a les mans, feiem una bolla i la posam dins un bol untat amb oli i el tapam amb un pedaç net. Ho hem de deixar tovar en un lloc teb (dins el forn apagat va bé) durant un parell d'hores, fins que dupliqui el volum inicial. Quan ja ha tovat la tornam amassar uns 5 minuts i feiem les coques amb forma rodona. Les disposam sobre un paper vegetal de la safata del forn, les untam amb oli i les deixam de nou tapades dins el forn apagat perquè facin el segon tou, això pot tardar unes hores o tot un vespre. Veurem com les coques van ampliant el seu volum. Quan ja són ben tovades traiem la safata del forn i l'encenem a 180º. Quan és calent hi posam la safata amb les dues coques i ho coem durant uns 15 minuts, fins que siguin daurades per fora i flonges per dins, podem comprovar si són cuites amb un escuradents, si surt net ja són llestes. Les deixa refredar i ja tenim les nostres coques de Nadal.

























La llet d'ametlla la fan a algunes cases amb la màquina de moldre ametlles. Hem de dur els bessons d'ametlla pelats, encara que si no en tenim també en solen tenir per vendre allà mateix. Per 1 kg d'ametlla surten uns 5 litres de llet d'ametlla. Aquesta és crua i a casa l'hem de cuinar seguint la següent recepta:

Ingredients

* 5 litres de llet d'ametlla crua
* 1 litre d'aigua
* 1 Kg sucre
* 2 canotets de canyella
* 1 pell de llimona

Hem de posar a bollir la llet en una gran olla, afegint un litre d'aigua. No ha de quedar totalment plena l'olla, hem de deixa uns 4 dits perquè no surti. L'hem de deixar coure la llet primer a foc alt, fins que bulli i després a foc baix durant unes dues hores, remenant de tant en tant. Si posam una cullera de fusta sobre l'olla evitarem que la llet surti. Quan faltin uns 15 minuts afegim la canyella i la pell de llimona i ho deixam coure el temps restant. Apagam el foc, traiem la pell de llimona i la canyella i ara podem endolçar la llet amb el sucre, remenant bé perquè es fongui. La deixam refredar dins l'olla, ja tenim la nostra llet d'ametlla llesta per a degustar amb un bocí de coca. La resta la podem reservar uns dies a la gelera (tornant a bollir abans de prendrer-la) o bé la podem congelar.

Us deix la direcció d'on vaig anar jo a fer la llet d'ametlla:

C/ Camí dels reis, 615 (Sa Indioteria, Palma)
Tel. 971 29 76 65
Els dies que la fan són:
Desembre: 20-24, 30-31
Gener: 5 i 19



2 comentaris:

  1. Me has dado una buena idea, me encanta la leche de almendra y ya no te cuento al coca de patata.
    Feliz Año nuevo!!!

    ResponElimina