dimecres, 18 de gener del 2012

Cuinat de fesols de careta amb botifarró
























Les entrades d'aquests dies són salades, cosa estranya en mi... però després de tant de dolç nadalenc i amb el fred fa ganes menjar plats calents, així i tot els dolços tornaran! Un dels meus plats preferits són les cremes, però avui vos vull mostrar un que també preparam cada setmana, un cuinat. Els cuinats m'agraden molt en l'hivern, són un plat reconfortant que ens omple d'energia. Jo el sol preparar amb fesols, és la llegum que més m'agrada ja que és bastant sabrosa, els darrers que vaig comprar són els fesols de careta, aquests blancs petits amb el centre negre, que són gustosos i cremosos. Els sol cuinar amb moltes verdures i com a toc hi pos un poc de porquim, normalment botifarró. En aqueta ocasió he aprofitat per tastar els que m'ha regalat el meu predí d'unes matances, que ara som en temporada.

Ingredients (4 racions)

* 250 gr fasols de careta
* 1 ceba
* 1 domàtiga de ramallet
* 1 chirivia
* 1 branca d'àpit
* 2 naps
* 1 porro
* 4 pastanagues
* 1 bocí de carabassa
* 3 fulles de col
* 1 cub de brou de verdures
* 1 raig d'oli d'oliva suau
* 1 botifarró
* Sal
* Prebe bo
* Prebe vermell
* 2 fulles de llaurer
* Aigua

Primer hem de tenir els fesols durant un dia en aigua, jo també hi pos un raig de bicarbonat perquè s'ablanin més. El dia següent els posam a bollir en aigua durant una hora. Passat aquest temps els colam i reservam. Mentre anam preparant les verdures. Pelam i tallam la ceba i la domàtiga i les sogregim dins una olla amb oli d'oliva suau. Anam pelant i tallant la resta de verdures (chirivia, naps, porros, pastanagues, àpit, carabassa, col) i les afegim a l'olla. Ho deixam sofregir una estona. Passat un temps hi afegim sal, prebe bo, prebe vermell al gust i hi posam aigua fins que tapi bé les verdures. Afegim les fulles de llaurer i el cub de brou de verdures. Ho deixam bullir durant una hora a foc mitjà. Després hi afegim les mongetes i el botifarró tallat a rodanxes i ho deixam bollir uns 15 minuts més. Ja tenim el nostre cuinat llest!



7 comentaris:

  1. Quin plat més bo!!! Aquestes mongetes (fesols) de la careta no tinc el costum de comprar-les, però ja ho faré la propera vegada, perquè les mongetes en general ens agraden molt. I quin botifarró, devia estar boníssim!!!
    Sap que m'ha encantat aquesta cullera de fusta? Sembla molt antiga...La d'aventures que ens podria explicar, oi?

    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Idò si no has tastat aquests fesols, te'ls recomano! Aquesta cullera la vaig rescatar de la cuina del meu predí i té pinta de ser ben antiga, m'encanta!

      Petons!

      Elimina
  2. Que maravilla de receta!
    :D
    http://janakitchen.blogspot.com

    ResponElimina
  3. Els cuinats m'agraden de qualsevol llegum. el darrer que he tastat ha estat de pèsols negres que no els coneixia. Aquest amb el botifarró de matances ha de ser mooooooolt bo!
    petonets

    ResponElimina
  4. Coincideixo amb la meva fascinació pels cuinats... just ara em posaré a fer un cigrons pel dinar de demà! I estic amb l'Alba, aquest botifarró ha de ser la bomba!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina