diumenge, 30 d’octubre del 2011

Amargos

































Darrerament he vist moltes receptes de Panellets a la xarxa, típics d'aquestes dates, i m'han recordat els Amargos que feia la meva predina. La recepta és similar, ja que els ingredients bàsics són ametlla crua, sucre i ous, i es poden decorar amb cireres confitades, ametlles o coco. Me vaig decidir a provar de fer-los ja que tenia ametlla de casa i la recepta m'ha encantat, facileta i la mar de bona.

Ingredients (12 unitats)

* 100 gr ametlla crua picada
* 60 gr sucre
* 2 vermells d'ou
* 2 cdt de ratlladura de llimona
* 2 gotes d'essència d'ametlla amarga
* 2 Cd coco ratllat
* 2 cireres confitades
* 3 Cd sucre glacé
* 1 gota de colorant rosa en gel (Americolor)

Primer hem de fer la massa dels amargos, per això mesclam l'ametlla amb el sucre, incorporam la pell de llimona,els vermells d'ou i l'essència d'ametlla amarga, ho mesclam bé. Per a poder treballar-los millor convé deixar la massa tot un vespre a la gelera. 

Al dia següent collim la massa i feiem les diverses varietats d'amargos. Per als de coco feiem bolles ben rodones i les arrebossam dins un platet amb el coco ratllat. Per als d'ametlla feiem forma de bolles un poc aplanades a la part superior, hi posam l'ametlla prement bé i arrebossam en sucre glacé. Per als de cirera, si volem un aspecte un poc diferent posam una goteta de colorant vermell a la massa, mesclant-la bé, feiem les bolles un poc aplanades per damunt, hi posam mitja cirera confitada i els arrebossam amb sucre glacé.
Quan tenim els amargos fets els disposam dins una safata de forn, sobre un paper vegetal, i enfornam a 180º (forn preencalentit) durant uns 8 minuts, quan tenen el color daurat claret ja estaran fets. Deixam refredar i llests! Es poden conservar durant un bon temps dins una llauna.


7 comentaris:

  1. Quan he llegit al facebook "amargos" no ho entenia... pensava: "però si semblen panellets!!" jejeje No sabia que teníeu aquest dolç a Mallorca, si s'assembla al panellet sé de sobres que és una delícia i si a sobre el feia la predina encara més!
    Petons!
    Sandra

    ResponElimina
  2. Uhmmm..... posa-li el nom que vulguis.... són una delicia!!!
    Petonets guapa

    ResponElimina
  3. Crec que realment són el mateix o una cosa molt similar, coses de les varietats regionals, a cada lloc li posen un nom! Me picava la curiositat i he mirat al llibre "Historia y Evolución de la cocina de Mallorca" on surten els amargos i també els panellets, però aquests darrers incorporen patata.

    Petons!

    ResponElimina
  4. Que buenos! tomo nota para hacerlos, tengo una esencia de almendra nueva para probar y tiene ese puntito amargo.
    Un petonet

    ResponElimina
  5. hola,
    quina bona pinta!! sense ànims de crear polèmica!! els panellets no porten patata..al menys segons la meva mare :-) es clar...hi ha molta gent que li posa, però molta gent et dirà que es fa per "allargar" la pasta i no haver de posar tanta ametlla :-)

    ResponElimina
  6. jo els vaig conèixer fa anys a Menorca, la mare d'un amic ens en va fer. I els fan a tot temps, quan en tenen ganes.
    Un estiu varem fer una "berenadeta", a la Cala Galdana, quan encara no estava edificada. VA SER UNA DELICIA. Va portar tot de coses típiques...

    ResponElimina