diumenge, 15 de desembre del 2013

Polvorons casolans

































Després de tres mesos torn a l'acció. Ha estat un temps de molta feina, i encara en queda, però bé, per Nadal no podia deixar de publicar alguna cosa nova. Enguany, per a les matances, he decidit fer uns polvorons casolans, amb productes propis (ametlles i saïm). Els polvorons casolans, si bé duen un poc de feina (un horabaixa i un matí), valen bé la pena. Jo en vaig fer una gran quantitat (devers 100) perquè era per molta gent, però us deix la recepta amb les mesures per unes 20 unitats aproximadament. Igualment també és bona idea, ja que ens hi posam, fer-ne bastants, els podem fer unes setmanes abans de Nadal, aguanten bastant, i per a que no es rompin el millor és embolicar-los amb paper de seda i guardar-los dins una capsa. La recepta que he seguit és la de Webos Fritos.

Ingredients (20 u.)

110 gr saïm
350 gr farina (fluixa)
40-50 gr ametlla crua molta
Un raig d'anís
1/4 Cd canyella en pols
100 gr sucre glacé
Més sucre glacé per decorar 
Ajonjolí (sèsam)

1- L'horabaixa anterior: Encenem el forn a 130º. Hem de mesclar bé la farina i l'ametlla molta i ho distribuim sobre la safata del forn. Enfornam durant una mitja hora. Vigilam que no es cremi i cada poc remenam la mescla amb una espàtula.
2- Traiem la mescla del forn i la deixam refredar unes hores o tot el vespre.
3- Al dia següent: posam la mescla dins un bol. Hi posam els ingredients aixuts (sucre, canyella). Hi feiem un cocó al mig i hi posam els ingredients líquids (saïm fos i anís). Pastam i mesclam bé durant uns 5 minuts. Ens quedarà una massa un poc sorrenca, és important que es pugui compactar, fer una bolla. Si la trobau massa fluixa, hi podeu posar un poc més de saïm. 
4- Deixam la massa feta una bolla dins paper film a la gelera, durant una mitja hora.
5- La traiem. Encenem el forn a 200º. Ara hem d'anar fent els polvorons. Triam una mida no massa gran (un tassó de vi pot anar bé). Collim la massa i la posam sobre la taula, la compactam i aplanam amb la mà, deixant-la d'un dit de gruixa més o manco (quede més macos si són alts). Passam el rodell amb suavitat i amb el tassó tallam els polvorons i els disposam sobre un paper vegetal a la safata del forn. Si ens agraden amb un poc d'ajonjolí per sobre (són més aromàtics), abans d'aplanar amb el rodell, en posam un poc sobre la massa, aplanam i els tallam.
6- Posam el forn a la posició grill. Quan és plena la safata ho enfornam 15 minuts aproximadament. Han de quedar un poc daurats per damunt, però no massa, sinó queden durs. A mi personalment m'agraden més tirant a cruus (també són més delicats i es rompen). Això va gust de cadascú.
7- Els traiem i deixam refredar.
8- Els posam sucre glacé per sobre, amb un colador fi. Si els volem transportar o estorjar vos recomano que els emboliqueu amb paperets de seda. 

Bones festes!


dissabte, 24 d’agost del 2013

Melmelada de pera a la vainilla

































Ja era hora de fer confitura, i és que en l'estiu, quan hi ha abundància de fruites és el moment! Aquest estiu mon pare ha tengut moltes peres, així que perquè no es perdessin he fet una confitura de pera a la vainilla que és mel, la idea la vaig collir de El Rincón de la Mariposa.

Ingredients
1 Kg peres
600 gr sucre
1 vaina vainilla o un sobre de sucre vainillat

La confitura és un dolç molt fàcil de fer, només cal estar un poc pendents del foc.

1- Pelam les peres i les tallam a bocins petits dins un bol. Les pesam i posam més o manco la meitat del seu pes en sucre. Tallam per la meitat la vaina de vainilla i la hi posam.
2- Deixam reposar durant unes hores.
3- Passam el contingut a una olla, ja haurà creat bastant de suc. El posam a foc lent durant una hora. Després retiram la vainilla i passam el túrxim per fer més fina la melmelada, però això va al gust de cada un. Deixam un poc més al foc i quan és espessa i té un color daurat, retiram i deixam refredar.
4- Podem guardar la melmelada durant molts mesos, només l'hem de posar dins pots de vidre esterilitzats (bollir-los durant 10 min.) i bollir-los perquè quedin ben tancats.




diumenge, 11 d’agost del 2013

Gelats de crema catalana

































En s'estiu, amb aquesta calor, ens fa ganes menjar gelats. I enguany he descobert aquests de crema catalana que m'han agradat bastant. El descobriment va ser un dia que feia crema catalana i em va quedar molt líquida, vaig decidir fer gelats i mira, va sortir bé l'invent. Són uns gelats cremosos i dolços (podem fer una versió light amb sacarina) i ens poden llevar un poc el "mono" de dolç a mitjan horabaixa o com a postres.

Ingredients (6 gelats)
6 vermells d'ou
500 ml llet descremada
4-6 Cd de sacarina en pols o sucre
2 cdt farina de blat (maicena)
1 branca de canyella
Pell de llimona
Aroma de vainlla

La forma d'elaborar els gelats és igual que quan feiem crema catalana:

1- Posam al foc la llet amb la canyella, pell de llimona i vainilla, perquè s'encalenteixi, però no bulli. La retiram del foc.
2- Batem amb la KA els vermells d'ou amb el sucre/sacarina i la farina de blat, es crea una massa esponjosa i blanquinosa.
3- Poc a poc, sense deixar de batre, abocam la llet calenta (abans hem de llevar la pell de llimona i la branca de canyella). Seguim batent.
4- Posam la mescla al foc de nou i, sense deixar de remenar, esperam que espesseixi una mica, no fa falta massa en el cas dels gelats.
5- Deixam refredar la mescla. L'abocam dins motlles de gelat i la duem al congelador duran un parell d'hores.


dimarts, 6 d’agost del 2013

Coca de crema

































I aquest mes us duc una recepta que vaig fer fa unes setmanes i em va agradar molt. És una coca tovada amb crema, pinyons i cireres, semblant a la Coca de Sant Joan, la crema casolana li dona una dolçor i textura fantàstica. La recepta du el seu temps, però el resultat val bé la pena, la vaig seguir de la revista digital de cuina Cuquin Magazine, no sé si la coneixeu, però us recoman que li pegueu una ullada, hi ha receptes molt interessants i amb una presentació fabulosa.

Ingredients

Massa
500 gr farina
75 gr mantega
2 ous
120 gr sucre
35 gr llevat fresc
120 ml llet
sal
3 Cd anís dolç
2 Cd aroma flor de taronger (azahar)
Llavors de vainilla
Pell de llimona i taronja ratllades (també hi podem posar panses)

Crema
425 ml llet
75 ml nata líquida
4 vermells d'ou
1 ou
100 gr sucre
30 gr maicena
50 gr mantega
1 vaina vainilla
1 troç de pell de llimona

Acabat
120 gr sucre
Cireres en almívar
50 gr pinyons
1 ou

































Preparació

Crema
Posam la llet i la nata a una cassola, tallam la vaina de vainilla i rascam les llavors, ho afegim a la llet. Incorporam la pell de lliomna i li donam un bull. Retiram del foc i deixam infusionar 30 minuts. Ara batem els vermells i l'ou amb el sucre fins que espumegin, ha de quedar una crema blanquinosa. Incorporam la maicena tamissada i mesclam. Encalentim de nou la llet i la afegim colada a la mescla d'ous poc a poc sense aturar de remenar. Ho posam al foc lent remenant fins que bulli, retiram i afegim la mantega. Passam la crema per un xino i la reservam tapant-la amb un film (ha de tocar la superfície per evitar que faci crosta).

Coca
Preparam l'esponja inicial dissolent el llevat en 60 ml de llet i 100 gr de farina. Formam una massa i ho posam a un bol tapat amb film a un lloc càlid fins que dupliqui el seu volum. Mesclam la resta de la farina, sal, sucre, mantega fosa i els 60 ml de llet restants, l'anís, l'aroma d'azahar, les pells de llimona, taronja i semilles de vainilla. Tot ho posam a la KA amb el ganxo d'amassar uns 5 minuts velocitat 2. Afegim els ous d'un en un i continuam amassant. Afegim l'esponja i amassam 5 minuts més. Deixam reposar la massa fins que dupliqui el seu volum. L'extenem sobre una safata de forn coberta amb paper de forn, si us banyau les mans us anirà millor per estendre. La deixam tovar una estona més. Pintam la coca amb l'ou batut i decoram dibuixant rombus amb crema pastissera (amb l'ajuda d'una màniga i boqueta ampla). Distribuim 60 gr de sucre per sobre, els pinyons (prèviament remullats per evitar que es cremin) i les cireres confitades. Enfornam de 15 a 20 minuts al forn preencalentit a 175º. Un pic cuita i ja freda, la pintam amb aigua i posam 60 gr de sucre restants.

Bon profit!












dissabte, 13 de juliol del 2013

Púding de formatge amb melmelada de maduixes

 































Aquest mes duc un postre que ve beníssim per l'estiu, un púding fresquet de formatge que si preniu amb confitura de maduixes ja és mel. La idea em va venir d'un restaurant al que sol anar, on tenen aquest postre, que trobo súper bo i gens pesat. Vaig pensar de fer la meva versió a casa i cercant per la xarxa em vaig decidir per la recepta de Directo al Paladar. És una recepta molt senzilla, que incorpora només els blancs d'ou (així és més sa) i poma triturada, una cosa que vaig trobar ben curiosa i que li dona una bona consistència. El formatge que vaig emprar és el tipus philadelphia cremós. I la confitura, us recomano fer-la casolana, encara que en casos d'urgència sempre es pot emprar una de comercial.

Ingredients
1 paquet de formatge cremós tipus Philadelphia
1-2 pomes
1 pot de llet evaporada (Ideal)
4 blancs d'ou
1 llimona
Confitura casolana de maduixes

Pelam i tallam les pomes a daus, les mesclam a un bol amb la llet evaporada, el formatge, la pell de la llimona ratllada, el suc de la llimona i els blancs d'ou. Passam el túrmix per fer la mescla ben fina, que no quedi cap bocí de poma. Posam la mescla a un motllo de púding o flam (no fa falta posar caramel ja que per sobre hi posarem la confitura). Es cou al bany maria dins el forn a 170º durant uns 30-45 minuts, fins que sigui daurat per dalt i ben cuatllat. Traiem i deixam refredar. Desmotllam i guardam a la gelera. Abans de servir, regam cada bocí amb un parell de cullerades de confitura.



































dilluns, 24 de juny del 2013

Coca d'albercocs mallorquina

































Avui és Sant Joan, ja podem dir que hem inaugurat l'estiu! i amb la nova estació ja començam a degustar la fruita típica de la temporada, com els albercocs, que és una de les meves preferides. A Mallorca per aquest temps, amb l'esplet dels albercocs, s'aprofita per fer amb ells tot tipus de dolços, a més de menjar-los clar! A part de la confitura d'albercocs (boníssima), la recepta estrella és la coca tovada d'albercocs, una coca esponjosa amb massa de patata i el toc àcid dels albercocs, una delícia! L'única pega que pot tenir és que com necessita dos tous, tardarem una mica en fer-la, hem de ser pacients que val la pena! Aquí us deix la recepta, que l'he collida del bloc de Bojos per la Cuina. Altra versió amb albercocs i cireres la podeu veure aquí.

Ingredients (per a una coca d'una llauna del forn)

375 farina
3 ous
130 gr saim (o mantega)
300 gr patata bullida
25 gr llevat de pa
30 gr oli d'oliva
60 ml aigua teba
200 gr sucre
Albercocs madurs
Sucre
Un poc de canyella (opcional)

Preparació 

1-  Patates. Primer de tot hem de bullir les patates, jo les poso pelades a bocins perquè es coguin més aviat. Un pic bullides, les aixafam amb una forqueta fins que quedi com puré, reservam.

2- Albercocs. Netejam els albercocs i xapar-los per la meitat. Els posam a un bol amb un parell de cullerades generoses de sucre i un polsí de canyella (si ens agrada). Els deixam fins el dia següent.

2- Massa. Amb la KA* o similar (també ho podem amassar a mà) mesclam el sucre amb el saïm fos. Mesclam el llevat amb l'aigua teba fins que es disolgui i ho afegim a la preparació anterior. Ara incorporam els ous, d'un en un, fins que s'integrin a la massa. Incorporam la patata bollida, si és teba anirà millor. Finalment afegim l'oli i poc a poc la farina, ho deixam amassar durant uns 10 minuts a velocitat lenta o bé ho feiem amb les mans (en aquest cas és millor untar-se les mans amb oli perquè la massa és un poc aferradissa).

3- Primer tou. Deixam tovar la massa tapada fins que dupliqui el seu volum (depèn de la temperatura ambient, pot ser des d'una a tres hores). Un cop pujada la tornam amassar. Preparam la llauna del forn, la folrem de paper de plata i la untam amb saïm o mantega. A dins hi disposam la massa, la distribuim per tota la superfície, encara que quedi prima, pujarà.

4- Segon tou. Deixam tovar la massa dins la llauna dins el forn apagat. Jo sol deixar tovar-la durant tota la nit, però bastaran unes hores. 

5- Enfornar. Quan la massa és ben pujada, traiem la safata del forn. Encenem el forn a 200º. Mentre distribuim els albercocs sobre la coca i posam sucre per tota la superfície. Quan el forn és calent, enfornam (calor de dalt i baix) a 200º durant 5 minuts, baixam la temperatura a 170º i la coem fins que sigui daurada i ben cuita. La traiem i deixam refredar.

Bon Sant Joant!


































*KitchenAid



dissabte, 25 de maig del 2013

Raspberry Ombre Cake

































Un any més.... com passa el temps! He passat dos horabaixes fent el meu auto-pastís d'aniversari, que havia de dur a un sopar ahir vespre. Ja feia un temps que havia vist la moda dels "Ombre Cake", pastissos layer amb colors degradats i em va fer ganes provar de fer-lo. Com tots els layer cakes, aquest du un poquet de feina, i al manco dos dies d'elaboració, però si tot va bé surt un pastís molt maco que fa goig de veure i fins i tot pena de menjar-lo! Com el rosa és un color que m'agrada, vaig triar la recepta de Bea, aromatitzada amb gerds i amb confitura d'albercocs entre les capes. Jo no vaig emprar la pasta de gerds perquè no en tenia però ho vaig substituir per aroma de gerds i colorant rosa per donar-li la tonalitat. No vaig acabar d'aconseguir les tonalitats que desitjava per a cada bescuit, però amb el colorant ja és sap que és difícil de mesurar, simplement hem d'anar alerta, posar-ne poc i anar afegint segons veiem. També vaig decidir fere un poc d'almívar per banyar un poc els bescuits i que no fossin tan secs, això va al gust. Pel que fa a la cobertura, ella empra la de formatge, però jo vaig fer el clàssic buttercream (mantega, sucre i aroma-color) perquè el tenc més dominat i sé que aguanta bé. Aquí teniu la recepta adaptada:

INGREDIENTS

Bescuits de gerds
375 gr farina
1 Cd llevat químic
1/2 cdt sal
250 gr mantega (sense sal)
350 gr sucre
4 ous
250 ml de llet
1 cdt essència de vainilla
Colorant rosa (AmeriColor Deep Pink)
375 ml de confitura d'albercos

 Almívar
200 ml aigua
150 gr sucre
Aroma de gerds 

Buttercream de gerds
200 gr mantega
600 gr sucre en pols
1 Cd llet
Aroma de gerds
Colorant rosa 

Decoració
Non-pareils blancs i roses
Perles platejades de sucre

































PREPARACIÓ

Bescuits
Encenem el forn a 170º. 
Preparam 4 motlles de 18 cm de diàmetre desmotllables, untats amb oli de gira-sol i amb un paper de forn a la base. 
Tamissam la farina, llevat, sal i reservam.
Mesclam la llet i l'estracte de vainilla i reservam.
Batem amb la KA o similar la mantega (en pomada) amb el sucre fins que la mescla sigui esponjosa. Incorporam l'aroma de gerds al gust. Hi afegim els ous, un a un, a velocitat baixa. Seguim afegint una part de la farina i un poc de la mescla de llet, quan quedi integrat, afegim la resta.
Separam la massa en 4 bols amb la mateixa quantitat, un no durà colorant, però als altres tres els hem de posar una quantitat "in crescendo". A un una gota, a l'altre dues i a l'altre tres gotes de colorant, mesclam bé la massa perquè el color quedi homogeni. 
Disposam cada massa dins un motlle i els enfornam a 170º durant uns 20-25 minuts, fins que siguin cuits però que no cullin color.
Traiem de forn, deixam refredar, desmotllam. 
Quan són freds els embolicam amb un paper de film i reservam a la gelera fins el dia següent.

Almívar
Per a fer l'almívar simplement hem de posar al foc a una cassola l'aigua, el sucre i l'aroma i deixar coure uns minuts, fins que el sucre és fon i la consistència és un poc més espessa. Deixam refredar. 

Buttercream
Amb la KA o similar batem a velocitat alta la mantega (en pomada) amb el sucre en pols, que agregam de forma progressiva. Incorporam la cullerada de llet, aroma i color (una gota basta per donar-li un to rosa pàlid) i seguim batent durant uns minuts fins que el buttercream té una consistència adequada (pastós però esponjós). Reservam.

Muntatge
Per a muntar-lo podeu seguir les recomanacions de Bea. Sobre una base de cartró posam el primer bescuit (en el meu cas vaig posar el més clar), hi posam un parell de cullerades d'almívar i esperam que l'absorbeixi, per sobre escampam unes cullerades de confitura d'albercoc. A sobre hi posam el segon bescuit i repetim la mateixa operació, el mateix amb el següent fins arribar al darrer, sobre el que posam un poc d'almívar però no configura. Els alineam bé i tallam alguna vorera que quedi desigual. Ara és el moment de cobrir amb el buttercream, amb una espàtula anam repartint la pasta per sobre i pels costats, anam girant la base per poder unificar la superfície i laterals. Decoram amb non-pareils de colors (rosa i blanc) i unes perles platejades de sucre.
Reservam a la gelera unes hores i traiem un poc abans de servir.

































I així va quedar... una pena que no poder fer fotos del pastís sencer encetat perquè era molt maco! Al manco en vaig poder salvar un quart per fer una breu sessió fotogràfica ;)



dissabte, 11 de maig del 2013

Basboussa

































Fa unes setmanes vaig veure aquests pastissets, Basbaoussa, al bloc Receptes de cuina del Marroc i em vaig quedar amb ganes de preparar-los, vaig comprar els ingredients (bàsicament sèmola, que no en tenia) i m'hi vaig posar. Són uns pastissets molt fàcils de fer, com són amb iogurt, aquest serveix per a mesurar la resta d'ingredients. I a més són boníssims, dolços, mulladets amb almívar i amb el gustet de la flor de taronger, una delícia!

Ingredients
Bescuit
2 iogurts grecs
2 pots de sèmola
2 pots de sucre
1 pot oli de gira-sol
2 ous
1/2 sobre de llevat químic

Almívar
200 ml aigua
150 gr sucre
1 Cd d'aigua de flor de taronger

Ametlles o coco ratllat per decorar


Preparació

Encenem el forn a 180º. Mesclam tots els ingredients del bescuit fins que la massa sigui homogènia. Ho abocam a un motlle rectangular engreixat o bé amb un paper vegetal. Ho enfornam (foc de baix fins que pugi i després dalt i baix) durant 20 o 30 minuts, fins que sigui cuit. Ho traiem i deixam refredar.

Preparam l'almívar posant al foc l'aigua el sucre i l'aigua de flor de taronger, que bulli un temps fins que la consistència sigui un poc més espessa. El deixam refredar.

Quan el bescuit i l'almívar són freds, regam el pastís amb l'almívar. I per sobre ho podem decorar amb ametlles o coco ratllat. Ho deixam estabilitzar i després ho tallam a quadradets.




diumenge, 28 d’abril del 2013

Pa de plàtan

 































Amb els dies que fa darrerament, plujosos i grisos, no fa moltes ganes de sortir de casa... i aprofitant-ho he fet una nova recepta del llibre Las recetas de la pastelería Hummingbird, de nou un encert! Aquest es presenta com a "pa de plàtan", segurament per la forma de pa de motlle, encara que és un bescuit, aromàtic i no excessivament dolç, ideal per berenar o prendre amb un te. Segons ens recomana al llibre, és millor emprar plàtans madurs.

Ingredients

270 gr sucre moreno
2 ous
200 gr plàtans aixafats
280 gr farina
140 gr mantega
1 cdt llevat químic
1 cdt bicarbonat
1 cdt canyella molta
1 cdt gingebre molt

Encalentim el forn a 170º.

Posam el sucre i ous a una amassadora elèctrica amb barnilles (tipus KA) i batem fins que estiguin mesclats. Incorporam els plàtans aixafats i la mantega fosa, mesclam bé.

Agregam a la preparació anterior la farina, llevat, bicarbonat, canyella i gingebre. Mesclam fins que tots els ingredients estiguin incorporats.

Disposam la mescal dins un motlle rectangular (jo vaig emprar un de bundt cake), que prèviament haurem untat amb oli o margarina. Enfornam de 45 a 60 min, fins que sigui cuit (feiem la prova de l'escuradents, si surt net està fet). Deixam refredar  i desmotllam.


diumenge, 14 d’abril del 2013

Faves i pèsols amb porquim

































Ha arribat la temporada de les faves tendres i els pèsols, i com cada any, m'agrada molt menjar-ne un plat per dinar. Ja anuncien que s'acosta l'estiu. Avui vos present la forma més típica com prepar aquesta llegum, combinada amb pèsols, porros, fonoll i un toc de porquim, boníssimes!

Ingredients

1/2kg faves tendres
200 gr pèsols
2 porros
Fonoll
Sal
Prebe bo
Prebe vermell
Oli d'oliva
Porquim (cuixot salat o dolç, botifarró, etc.)

La manera de preparar aquest plat és ben senzilla. Primer hem de tenir les faves i pèsols pelats (en cas que els comprem amb clovella). A una greixonera de fang posam un poc d'oli d'oliva a escalfar. Tallam el porro i el sofregim suau. Hi afegim el porquim que vulguem, es pot posar cuixot salat o dolç tallat a daus o bocinets de botifarró o xulla, això va al gust de cadascú. Quan el porquim ja està sofregit, hi abocam les faves i pèsols i remenam bé. Mentre picam el fonoll i l'hi posam, jo en sol posar bastant perquè m'agrada molt el gustet que dóna, però també va al gust. Agregam sal, prebe bo i prebe vermell i remenam. Ara hi posam uns dos tassons d'aigua, tapam i deixam coure a foc mitjà, fins que les faves es coguin i l'aigua vagi minvant. Quan tot és cuit ja podem servir els plats.


diumenge, 31 de març del 2013

Matances i planada de raïssons

 































Com a darrera entrada de març he decidit compartir algunes fotografies de les matances a les que vaig anar fa unes setmanes, el porc de 400 Kg! va sortir molt de material: botifarrons, camaiot, xulla, llengonissa, sobrassada, etc. I entre tot això els raïssons (coneguts com llardons a Catalunya i chicharrones en castellà), que són uns bocinets durs que queden després de fondre el saïm. A casa no els solem emprar gaire, però consultant el llibre de Historia y evolución de la cocina de Mallorca, vaig trobar na coca o "Planada de raïssons" que vaig decidir fer, encara que no li vaig posar sobrassada per sobre tal i com deia la recepta. És una coca plana, tipus pa, amb un gust particular, ja que du llimona i canyella.

Ingredients
1 Kg massa de pa:
   - 1 tassó d'aigua teba
   - 1/2 tassó d'oli
   - 1 Cd de saïm
   - 1 bolla de llevat prensat o 1 sobre de llevat sec de pa
   - la farina que prengui
2 ous
un poc de clovella de llimona ratllada
Un pessic de canyella
1/2 cdt de biarbonat
1/4 de raïssons
Sobrassada (opcional)

Primer feiem la massa de pa mesclant el llevat amb l'aigua peruqè es foni, afegim l'oli i el saïm. Ho mesclam fins aconseguir una emulsió, poc a poc anam posant la farina, fins que tenguem una massa que no s'aferri a les voreres. Ara hi posam la resta d'ingredients (ous, llimona, canyella, bicarbonat i raïssons) i amassam durant una bona estona. Se deixa reposar la massa perquè tovi durant unes hores. Quan és tovada l'aplanam sobre una safata de forn amb un paper vegetal. Si volem li posam bolletes de sobrassda per sobre. Encenem el forn i quan és calent ho coem fins que sigui daurada. La traiem i diexam refredar una mica.

I per acabar vos deix unes fotos del procés de fabricació de la llengonissa:



















































































































































































































diumenge, 17 de març del 2013

Bescuit de natilles

































Avui he fet un bescuit ràpid i boníssim de fer, i amb aroma a natilles! La idea la vaig collir de Recetario Canecositas. Als típics ingredients (ous, llet, farina, oli) s'hi afegeix un sobre de natilles, i com en tenia un rondant per casa, li he tret profit. És un bescuit molt esponjós, amb aroma suau i no excessivament dolç, ideal per acompanyar amb un cafè amb llet.

Ingredients

4 ous
150 gr sucre
200 gr farina
1 sobre de llevat químic
1 sobre de preparat de natilles
150 ml llet
120 ml oli (oliva o gira-sol)

1- Encenem el forn a 180º.
2- Amb la KA o barnilles elèctriques batem els ous amb el sucre fins que faci escuma blanquinosa.
3- Hi afegim l'oli i la llet, mesclam bé.
4- Hi agregam els ingredients secs (farina, llevat i preparat de natilles). Batem bé.
5- Disposam dins un motlle untat amb oli i un poc de farina.
6- Enfornam. Primer uns 30 min. calor de baix (fins que pugi bé) i després posam calor dalt i baix perquè es dauri. Comprovam que està cuit amb un escuradents, si surt net ja el podem treure.
7- Deixam refredar, desmotllam i decoram amb sucre glacé.



dissabte, 2 de març del 2013

Galetes animades: canets amb xocolata

































Avui vos present unes galetes que em van fer molta gràcia des de que les vaig veure al bloc de Recetario Canecositas, unes galetes amb cara de ca, de mantega i xocolata. Són molt gracioses per a una festa per a nins i no tan nins! La recepta és senzilla, no són molt difícils de fer, només cal un poc de paciència per fer les cares de ca (orelles, nas i ulls). La massa és la típica de galetes de mantega, decorades amb massa de xocolata i farcides de bocinets de xocolata. Aquí us deix la recepta:

Ingredients

100 gr mantega
190 gr sucre
1 cdt llevat químic
1 ou
270 gr farina
2 cdt essència vainilla
1 Cd cacau en pols
Bocinets de xocolata

































1. Batem el sucre amb la mantega (temperatura ambient) fins que la massa sigui cremosa.
2. Hi afegim l'ou i l'essència de vainilla, mesclam bé.
3. Agregam la farina tamissada amb el llevat, mesclam bé.
4. Separam 3 cullerades de massa i li posam el cacau, amassam perquè quedi homogeni. 
5. Guardam les masses embolicades amb film a la gelera durant una hora.
6. Encenem el forn a 180º.
7. Procedim a fer les galetes: feiem bolles de massa normal, les farcim amb un parell de bocinets de xocolata i feiem les orelles, nassos i ulls amb la massa de cacau.
8. Disposam les galetes sobre un full de paper vegetal a la safata del forn i enfornam durant 10 min. aproximadament, fins que són un poc daurades.
9. Traiem del forn i deixam refredar

Aquí podeu veure una imatge d'abans i després d'enfornar:




dilluns, 25 de febrer del 2013

Limoncello Bundt Cake

































Per acabar el febrer vos duc un Bundt Cake que vaig fer ahir i que està boníssim! Ara que és època de llimones i amb la nova remesa de Limoncello recent, vaig voler intentar fer un pastís que incorporàs aquest licor, un dels meus preferits. La recepta que vaig seguir per fer el bescuit és del Recetario Canecositas, que té un gran recull de postres i pastissos ben interessants, un gran descobriment! He seguit les seves indicacions i només he fet unes petites modificacions, incorporant Limoncello al sirop que es fa per "emborratxar" el bescuit, a més també vaig decidir fer-lo en forma de bundt i afegir-li un glasejat. És un pastís esponjós, humit, cítric i aromàtic, un delit! Ah! i molt fàcil de fer! Aquí teniu la recepta.

Ingredients

Bescuit de llimona
200 gr mantega sense sal
200 gr faarina
200 gr sucre
5 ous
1 sobre de llevat químic
1 pessic de sal
Ratlladura de 4 llimones

Sirop de Limoncello per "emborratxar" 
Suc de 2 llimones
100 ml de Limoncello
150 gr sucre glas
 
Glassejat de Limoncello
Limoncello
Sucre glas

































Preparació del bescuit:
Primer encenem el forn a 170º i preparam el motlle untat amb oli i una capa fina de farina. Batem amb la KA o barnilles elèctriques la mantega i el sucre durant 1 minut fins que quedi una pasta cremosa. Hi afegim els ous, d'un en un, i seguim mesclant. Ara hi posam la farina, la sal i el llevat, i ho incorporam bé. Finalment afegirm la ratlladura de llimona i mesclam. Disposam dins el motlle i enfornam a 150º durant uns 40 minuts (35 min. calor de baix i 5 min. calor dalt i baix). Comprovam que és cuit amb un escuradents.

Emborratxat:
Mesclam el suc de les llimones amb el limoncello i el sucre glas, batem bé perquè s'integri i reservam. Quan el pastís és cuit, li feim forats per tota la superfície amb un escuradents i anam posant el sirop fins que s'acabi. Per a més comoditat ho podem fer amb un biberó. Deixam refredar completament el pastís dins el motlle i quan és ben fred el desmotllam.

Decoració amb glasejat:
Per a fer el glasejat mesclam unes cullerades de Limoncello amb sucre glas, fins que la consistència sigui com la mel. També amb el biberó o bé amb una cullera decoram el pastís quan ja està desmotllat i fred amb el glasejat per sobre.