diumenge, 25 de març del 2012

Gató

































Per a l'aniversari del meu predí vaig decidir fer un gató, el típic dolç mallorquí fet amb ametlles, ous i sucre. Un clàssic, senzill i sempre boníssim. A més, me feia ganes fer aquest dolç perquè justament les ametlles, els ous i les llimones que vaig emprar eren de la seva collita, així encara era més casolà. 

Per a fer el gató vaig seguir la recepta del llibre de dolços de Historia y evolución de la cocina de Mallorca. En aquest llibre ens recorda que el gató segurament prové de la paraula francesa gâteau (pastís) i per fer-lo autèntic no s'ha d'emprar farina (aquesta variant rep el nom de colineta). Així i tot, a dia d'avui les pastisseries moltes vegades venen com gatons aquesta variant que inclou farina.

Ingredients 
Per dos gatons mitjancers

* 300 gr sucre
* 300 gr ametlla picada
* 7 ous
* 1 Cd canyella
* Ratlladura de pell d'una llimona
* 1 Cd de saïm pels motlles
* 2 galletes maria picades pels motlles
* Sucre glacé per decorar

































Encenem el forn a 130º. Preparam els motlles, untant-los amb saïm i un poc de galleta maria picada, els reservam. Primer hem de separar els blancs i els vermells dels ous. Muntam els blancs a punt de neu amb les barnilles elèctriques. Els reservam. A continuació batem els vermells amb el sucre, uns minuts, fins que blanquegin, hi afegim la ratlladura de llimona i la canyella i mesclam bé. Ara hi posam l'ametlla picada i ho integram, quedarà una massa bastant espessa. Mesclam aquesta massa amb els blancs d'ou muntats que teníem reservats, suaument amb una espàtula fins que la mescla sigui homogènia i esponjosa. Dipositam la massa dins els motlles que teniem preparats, sempre deixant un poc de marge ja que la massa puja un poc. Els enfornam (foc de dalt i baix) a 130º durant una mitja hora o un poc més. Per saber si són cuits ho comprovam amb un escuradents, si surt net, els gatons ja són fets. Els deixam refredar, desmotllam i espolvorejam amb sucre glacé.


4 comentaris:

  1. És que és tan bo el nostre gató..........i si els productes són casolans encara més!!
    No sabia això de la galleta picada al motlle. Ho hauré de provar.
    Petons!

    ResponElimina
  2. Mmmm, una tarta d'ametlles fàcil i sempre boníssima! em sembla ideal per acompanyar-la amb una cullaradeta de gelat de vainilla (és que la primavera entra amb força! ;-)

    Petons i molt bon profit

    ResponElimina
  3. No n'he menjat mai però m'agrada ria mooolt...petons

    ResponElimina
  4. Fa molt bona pinta, segur que li va agradar molt al teu padrí!

    Avui al bloc de Esfruita us portem una notícia que esperàvem amb candaletes per anunciar-vos. Isma Prados va entregar una cistella de Esfruita.com al guanyador del 4t Concurs de la Festa del Senglar de Sant Aniol de Finestres.

    Podeu veure la notícia a: www.esfruita.com/assessorem/isma-prados-entrega-una-cistella-de-esfruita-al-guanyador-del-4t-concurs-de-la-festa-del-senglar-de-sant-aniol-de-finestres

    ResponElimina