diumenge, 31 de març de 2013

Matances i planada de raïssons

 































Com a darrera entrada de març he decidit compartir algunes fotografies de les matances a les que vaig anar fa unes setmanes, el porc de 400 Kg! va sortir molt de material: botifarrons, camaiot, xulla, llengonissa, sobrassada, etc. I entre tot això els raïssons (coneguts com llardons a Catalunya i chicharrones en castellà), que són uns bocinets durs que queden després de fondre el saïm. A casa no els solem emprar gaire, però consultant el llibre de Historia y evolución de la cocina de Mallorca, vaig trobar na coca o "Planada de raïssons" que vaig decidir fer, encara que no li vaig posar sobrassada per sobre tal i com deia la recepta. És una coca plana, tipus pa, amb un gust particular, ja que du llimona i canyella.

Ingredients
1 Kg massa de pa:
   - 1 tassó d'aigua teba
   - 1/2 tassó d'oli
   - 1 Cd de saïm
   - 1 bolla de llevat prensat o 1 sobre de llevat sec de pa
   - la farina que prengui
2 ous
un poc de clovella de llimona ratllada
Un pessic de canyella
1/2 cdt de biarbonat
1/4 de raïssons
Sobrassada (opcional)

Primer feiem la massa de pa mesclant el llevat amb l'aigua peruqè es foni, afegim l'oli i el saïm. Ho mesclam fins aconseguir una emulsió, poc a poc anam posant la farina, fins que tenguem una massa que no s'aferri a les voreres. Ara hi posam la resta d'ingredients (ous, llimona, canyella, bicarbonat i raïssons) i amassam durant una bona estona. Se deixa reposar la massa perquè tovi durant unes hores. Quan és tovada l'aplanam sobre una safata de forn amb un paper vegetal. Si volem li posam bolletes de sobrassda per sobre. Encenem el forn i quan és calent ho coem fins que sigui daurada. La traiem i diexam refredar una mica.

I per acabar vos deix unes fotos del procés de fabricació de la llengonissa:



















































































































































































































diumenge, 17 de març de 2013

Bescuit de natilles

































Avui he fet un bescuit ràpid i boníssim de fer, i amb aroma a natilles! La idea la vaig collir de Recetario Canecositas. Als típics ingredients (ous, llet, farina, oli) s'hi afegeix un sobre de natilles, i com en tenia un rondant per casa, li he tret profit. És un bescuit molt esponjós, amb aroma suau i no excessivament dolç, ideal per acompanyar amb un cafè amb llet.

Ingredients

4 ous
150 gr sucre
200 gr farina
1 sobre de llevat químic
1 sobre de preparat de natilles
150 ml llet
120 ml oli (oliva o gira-sol)

1- Encenem el forn a 180º.
2- Amb la KA o barnilles elèctriques batem els ous amb el sucre fins que faci escuma blanquinosa.
3- Hi afegim l'oli i la llet, mesclam bé.
4- Hi agregam els ingredients secs (farina, llevat i preparat de natilles). Batem bé.
5- Disposam dins un motlle untat amb oli i un poc de farina.
6- Enfornam. Primer uns 30 min. calor de baix (fins que pugi bé) i després posam calor dalt i baix perquè es dauri. Comprovam que està cuit amb un escuradents, si surt net ja el podem treure.
7- Deixam refredar, desmotllam i decoram amb sucre glacé.



dissabte, 2 de març de 2013

Galetes animades: canets amb xocolata

































Avui vos present unes galetes que em van fer molta gràcia des de que les vaig veure al bloc de Recetario Canecositas, unes galetes amb cara de ca, de mantega i xocolata. Són molt gracioses per a una festa per a nins i no tan nins! La recepta és senzilla, no són molt difícils de fer, només cal un poc de paciència per fer les cares de ca (orelles, nas i ulls). La massa és la típica de galetes de mantega, decorades amb massa de xocolata i farcides de bocinets de xocolata. Aquí us deix la recepta:

Ingredients

100 gr mantega
190 gr sucre
1 cdt llevat químic
1 ou
270 gr farina
2 cdt essència vainilla
1 Cd cacau en pols
Bocinets de xocolata

































1. Batem el sucre amb la mantega (temperatura ambient) fins que la massa sigui cremosa.
2. Hi afegim l'ou i l'essència de vainilla, mesclam bé.
3. Agregam la farina tamissada amb el llevat, mesclam bé.
4. Separam 3 cullerades de massa i li posam el cacau, amassam perquè quedi homogeni. 
5. Guardam les masses embolicades amb film a la gelera durant una hora.
6. Encenem el forn a 180º.
7. Procedim a fer les galetes: feiem bolles de massa normal, les farcim amb un parell de bocinets de xocolata i feiem les orelles, nassos i ulls amb la massa de cacau.
8. Disposam les galetes sobre un full de paper vegetal a la safata del forn i enfornam durant 10 min. aproximadament, fins que són un poc daurades.
9. Traiem del forn i deixam refredar

Aquí podeu veure una imatge d'abans i després d'enfornar: