diumenge, 31 de març del 2013

Matances i planada de raïssons

 































Com a darrera entrada de març he decidit compartir algunes fotografies de les matances a les que vaig anar fa unes setmanes, el porc de 400 Kg! va sortir molt de material: botifarrons, camaiot, xulla, llengonissa, sobrassada, etc. I entre tot això els raïssons (coneguts com llardons a Catalunya i chicharrones en castellà), que són uns bocinets durs que queden després de fondre el saïm. A casa no els solem emprar gaire, però consultant el llibre de Historia y evolución de la cocina de Mallorca, vaig trobar na coca o "Planada de raïssons" que vaig decidir fer, encara que no li vaig posar sobrassada per sobre tal i com deia la recepta. És una coca plana, tipus pa, amb un gust particular, ja que du llimona i canyella.

Ingredients
1 Kg massa de pa:
   - 1 tassó d'aigua teba
   - 1/2 tassó d'oli
   - 1 Cd de saïm
   - 1 bolla de llevat prensat o 1 sobre de llevat sec de pa
   - la farina que prengui
2 ous
un poc de clovella de llimona ratllada
Un pessic de canyella
1/2 cdt de biarbonat
1/4 de raïssons
Sobrassada (opcional)

Primer feiem la massa de pa mesclant el llevat amb l'aigua peruqè es foni, afegim l'oli i el saïm. Ho mesclam fins aconseguir una emulsió, poc a poc anam posant la farina, fins que tenguem una massa que no s'aferri a les voreres. Ara hi posam la resta d'ingredients (ous, llimona, canyella, bicarbonat i raïssons) i amassam durant una bona estona. Se deixa reposar la massa perquè tovi durant unes hores. Quan és tovada l'aplanam sobre una safata de forn amb un paper vegetal. Si volem li posam bolletes de sobrassda per sobre. Encenem el forn i quan és calent ho coem fins que sigui daurada. La traiem i diexam refredar una mica.

I per acabar vos deix unes fotos del procés de fabricació de la llengonissa:



















































































































































































































5 comentaris:

  1. Com m'agradaria veure algun dia com es fan les "botifarres", entre aqltres menges del porc. La coca deu ser un pèl diferent al que normalment estem acostumats, però segur que val la pena.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, vos ho recoman, les matances són tota una experiència!

      Elimina
  2. Ei, amb un porc de 400 kg segur que tenguéreu raïssons (grescols a Llubí, el meu poble) per aturar un tren. He de provar de fer-ne una coca a les properes matances, a veure què tal. Abans, la meva padrina se'ls menjava amb sucre però ara sempre acabam tirant els que sobren per qüestions de salut i per no abusar tant de les parts greixoses del porc.

    Té molt bona pinta la teva coca i les fotos t'han quedat molt bé!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Caterina! vaja, no sabia que es deien grescols a Llubí! Idò si, tendrem porquim per un temps, així i tot ho vam repartir entre bastants perquè sinó no s'acabaria mai! Si proves de fer la coca ja me diràs què tal.

      Elimina
  3. Aquest recepta m'ha fet recordar una cançó d'en Xesco Boix, que de fet és tradicional de Menorca, és diu Pinyeta,Pinyol. No sé si la coneixes, et deixo la lletra aquí http://manatdecansons.blogspot.com.es/2011/07/pinyeta-pinyol.html

    (LA d'en Xesco era lleugerament diferent, pero bé, perquè te'n facis una idea!)

    ResponElimina