dilluns, 25 de febrer del 2013

Limoncello Bundt Cake

































Per acabar el febrer vos duc un Bundt Cake que vaig fer ahir i que està boníssim! Ara que és època de llimones i amb la nova remesa de Limoncello recent, vaig voler intentar fer un pastís que incorporàs aquest licor, un dels meus preferits. La recepta que vaig seguir per fer el bescuit és del Recetario Canecositas, que té un gran recull de postres i pastissos ben interessants, un gran descobriment! He seguit les seves indicacions i només he fet unes petites modificacions, incorporant Limoncello al sirop que es fa per "emborratxar" el bescuit, a més també vaig decidir fer-lo en forma de bundt i afegir-li un glasejat. És un pastís esponjós, humit, cítric i aromàtic, un delit! Ah! i molt fàcil de fer! Aquí teniu la recepta.

Ingredients

Bescuit de llimona
200 gr mantega sense sal
200 gr faarina
200 gr sucre
5 ous
1 sobre de llevat químic
1 pessic de sal
Ratlladura de 4 llimones

Sirop de Limoncello per "emborratxar" 
Suc de 2 llimones
100 ml de Limoncello
150 gr sucre glas
 
Glassejat de Limoncello
Limoncello
Sucre glas

































Preparació del bescuit:
Primer encenem el forn a 170º i preparam el motlle untat amb oli i una capa fina de farina. Batem amb la KA o barnilles elèctriques la mantega i el sucre durant 1 minut fins que quedi una pasta cremosa. Hi afegim els ous, d'un en un, i seguim mesclant. Ara hi posam la farina, la sal i el llevat, i ho incorporam bé. Finalment afegirm la ratlladura de llimona i mesclam. Disposam dins el motlle i enfornam a 150º durant uns 40 minuts (35 min. calor de baix i 5 min. calor dalt i baix). Comprovam que és cuit amb un escuradents.

Emborratxat:
Mesclam el suc de les llimones amb el limoncello i el sucre glas, batem bé perquè s'integri i reservam. Quan el pastís és cuit, li feim forats per tota la superfície amb un escuradents i anam posant el sirop fins que s'acabi. Per a més comoditat ho podem fer amb un biberó. Deixam refredar completament el pastís dins el motlle i quan és ben fred el desmotllam.

Decoració amb glasejat:
Per a fer el glasejat mesclam unes cullerades de Limoncello amb sucre glas, fins que la consistència sigui com la mel. També amb el biberó o bé amb una cullera decoram el pastís quan ja està desmotllat i fred amb el glasejat per sobre.


diumenge, 10 de febrer del 2013

Ensaïmada (de tallades) amb ànima de coca

































Ahir vaig decidir provar de fer ensaïmades, el dolç més famós i internacional de la cuina mallorquina. Si ho havia enderrerit era per la por a fer un desastre... I bé, no ha estat un desastre però tampoc són ensaïmades, sinó més bé coques toves amb forma d'ensaïmada jejeje. Així i tot són ben bones, i amb les tallades per sobre (típiques d'aquestes dates) encara més! Vaig seguir la recepta de Bojos per la Cuina, però crec que encara em queda mooolt per practicar amb les ensaïmades perquè em surtin tal com toca! Seguirem provant...

Ingredients
25 gr llevat de pa
3 ous
1 tassó petit d'aigua teba
1/2 kg de farina de força
150 gr sucre
Saïm
Sucre glacé
Sobrassada o llengonissa
Carabassat

































Primer hem de mesclar el sucre amb bona part de l'aigua teba (en reservam un dit), i ho remenam per fondre el sucre. Afegim els ous, un en un, i batem bé. Ara fonem el llevat dins de l'aigua reservada i ho agregam a la mescla anterior. A un bol untat amb oli posam la mescla anterior i hi anam afegint poc a poc la farina. Amassam, amb les mans o amb la KA, durant 10 minuts. Deixam tovar la massa dins un bol untat amb oli, fins que dupliqui el volum inicial.

Quan és tova, l'amassam una mica per llevar-li el tou. Dividim la massa en tantes ensaïmades com vulguem fer. Amb cada bocí feim el següent: l'aplanam amb el rodell, fins que quedi una capa molt fina (convé posar farina a la taula perquè no s'aferri). Untam amb saïm la massa i hi posam sucre glacé. Anam enrotllant la massa fent una espècie de xurro, de dalt a baix. Quan tenim el xurro fet i ben estirat el colocam sobre la llauna en forma d'espiral deixant espai enmig perquè ha de tovar.

Deixam tovar les ensaïmades sobre les llaunes dins el forn apagat durant un parell d'hores. Quan han duplicat el volum inicial seran llestes per coure. Les traiem i encenem el forn a 250º. Feim tallades de carabassat i sobrasssada i les distribuim per sobre, esquitxam amb aigua les ensaïmades. Les enfornam 5 minuts a la mateixa temperatura, a la part baixa de forn, i després uns 8-10 minuts més a 150º, fins que són rosses. Les traiem, les decoram amb sucre glacé i deixam refredar


dimarts, 5 de febrer del 2013

Pastís de pastanaga amb buttercream de vainilla

































Aquestes darreres setmanes he fet un parell de pastissos (coco i merenga, formatge i llimona), i aquest és el primer que puc publicar! com solen ser per sopars, després no en queda res decent per fer les fotos. Però aquest sí vos ho puc presentar, és un pastís de pastanaga amb fruits secs i cobert amb un buttercream de vainilla, es fon a la boca i no aturaries de menjar-ne, quin perill! La recepta la vaig collir d'una de les meves darreres adquisicions, el llibre de la pastisseria Hummigbird, que conté receptes de cupcakes, pastissos, brownies i d'altres dolços molt llépols. Vaig fer uns canvis per manca d'ingredients, substituint la cobertura de crema de formatge pel clàssic buttercream, que li dóna un toc dolç molt bo, i a la massa, a més d'anous, hi vaig incloure panses i ametlles, també us ho recomano. Sense més preàmbuls vos deix la recepta!


















Ingredients (pastís petit 20 cm diàmetre) 
Massa
150 gr pastanaga ratllada
150 gr farina
150 gr sucre marró
150 ml oli de gira-sol
2 ous petits
1 cdt canyella en pols
1 cdt llevat químic
1 cdt bicarbonat
1/2 cdt gingebre en pols
1/2 cdt sal
1 cdt essència de vainilla
50 gr de fruits secs (anous, ametlles i panses)

Buttercream de vainilla
115 gr mantega sense sal
325 gr sucre glacé
25 ml nata líquida
1 cdt essència de vainilla incolora

Decoració
Canyella en pols
Ametlla torrada picada

































Preparació
La massa
Encenem el forn a 170º. A la KA o similar batem el sucre amb l'oli i els ous durant una estona fins que quedi homogeni. Afegim l'essència de vainilla. Incorporam poc a poc la farina, espícies, llevat i bicarbonat, seguim mesclant fins que la massa quedi integrada. Incorporam els fruits secs trocejats (ametlles i anous) i les panses senceres, i la pastanaga ratllada, ho mesclam amb una espàtula. En un motlle folrat de paper vegetal incorporam la massa. Enfornam durant una mitja hora o més (primer foc de baix i quan és pujada de dalt i baix) fins que estigui feta, ho comprovam amb un escuradents (si surt net està feta). La traiem del forn i deixam refredar al motlle uns minus, després passam a deixar-la refredar completament sobre una reixa.

El buttercream
Amb la KA o similar batem la mantega amb el sucre i essència uns minuts. Incorporam la nata i batem a velocitat alta durant uns 5 minuts aproximadament fins que el buttercream té la consistència pastosa i esponjosa.

Muntatge
Disposam el bescuit de pastanaga fred sobre una base de cartró. Anam posant a sobre cullerades de buttercream i el repartim per sobre i els costats amb l'ajuda d'una espàtula o ganivet gran, mentre anam girant la base. Decoram per sobre amb canyella en pols i ametlla torrada picada. Reservam a la gelera i traiem un temps abans de consumir.