dimecres, 2 de maig del 2012

Pa de sègol i cervesa

































De nou un pa, i és que m'encanta provar noves receptes! Aquesta l'he collida del bloc Webos fritos, és un pa amb farina de sègol i cervesa, encara que jo no tenia Leffe blonde i vaig emprar la mateixa però negra. Segons apareix al bloc aquest pa s'elabora amb un poolish previ, on s'afegeix la cervesa, mai ho havia fet així i la veritat és que dóna bon resultat, un pa esponjós, blanquet i amb crosta, ideal per a fer un bon pa amb oli. Per canviar un poc li vaig donar forma de rosca.

Ingredients

Poolish
* 125 ml cervesa Leffe negra teba
* 125 farina de força
* 12 gr de llevat de pa fresc

Pa
* El poolish
* 400 gr farina de força
* 400 gr de farina de sègol
* 12 gr de llevat fresc
* 15 gr de sal
* 500 ml d'aigua

Primer feiem el poolish, mesclam els ingredients i ho deixam tovar dins un bol tapat amb un film. En una o dues hores s'haurà inflat i apareixeran bimbolletes, ja estarà llest.

Per a fer el pa mesclam el poolish, les farines, llevat i aigua i amassam aquesta mescla durant una estona (10 minuts). De l'aigua no convé posar-la tota a no ser que la farina la xucli bé, en aquest cas a vegades n'haurem d'afegir, ha de quedar una massa manejable però un poc aferradissa. Passat aquest temps afegim la sal i seguim amassant uns minuts més. Deixam tovar la massa dins un bol tapat amb un padaç duran una hora. 

Fet el primer tou collim la massa i la dividim en els pans que volguem fer, jo vaig fer una rosca i dues barres, els donam la forma desitjada, els col·locam sobre un paper vegetal a la safata del forn, feiem els talls a la superfície i els posam un poc de farina per sobre. Els deixam tovar dins el forn apagat i coberts amb film o un padaç fins que augmenti el seu volum, una hora més o manco.

Ara els traiem del forn, l'encenem a 250º durant uns 10 minuts. Jo sol posar dos bols amb aigua a dins per crear vapor. Enfornam els pans a aquesta temperadura durant 10 minuts, després baixam a 210º fins que estiguin torrats i ben cuits. Per saber si són cuits els pegam per baix i si sona buit ja estan fets. Deixam refredar i llests!



10 comentaris:

  1. Guau, quin tros de pa!!! fa temps vaig fer un pa de cervesa (era cervesa alemanya rossa) però aquest fa una pinta fantàstica: m'encanten la motlla i el grenyat, amb la farina per sobre que li dóna un aspecte tan rústic.

    Nyam, un trosset per sopar?
    ;-)
    Petons

    ResponElimina
  2. El preferment de cervesa és genial, nosaltres l'hem fet servir més d'una vegada i sóna un sabor fantàstic! Aquesta rosca es veu deliciosa!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sandra, sí m'ha agradat això del preferment, ho hauré de provar amb altres cerveses ;)

      Elimina
  3. Quin pa més bonic, segur que estava deliciós!

    Avui a ESfruita.com, la botiga online de fruita i verdura de qualitat, us portem un còctel de gambes fet amb l’alvocat que acaba d’arribar a ESfruita. Us convidem a entrar-hi i a dir-hi la vostra!

    www.esfruita.com/assessorem/coctel-de-gambes-amb-alvocat

    ResponElimina
  4. òndia quina pinta! m'apunto la idea..jo estic fent pa també però sense massa mare (que se'm reisiteix) i aquest em sembla maqu´´issim i la presentació també!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! aquesta recepta és bastant senzilla, prova-ho!

      Elimina
  5. Te ha quedado de lujo la miga está perfecta,abrazos y abrazos.

    ResponElimina
  6. Aquest pa té una pinta fantàtica. Serà el meu proper pa per fer. Una cosa, li feres els talls abans d'enfornar-lo? Gràcies i enhorabona pel blog, està molt bé. Salutacions

    ResponElimina