diumenge, 15 de desembre de 2013

Polvorons casolans

































Després de tres mesos torn a l'acció. Ha estat un temps de molta feina, i encara en queda, però bé, per Nadal no podia deixar de publicar alguna cosa nova. Enguany, per a les matances, he decidit fer uns polvorons casolans, amb productes propis (ametlles i saïm). Els polvorons casolans, si bé duen un poc de feina (un horabaixa i un matí), valen bé la pena. Jo en vaig fer una gran quantitat (devers 100) perquè era per molta gent, però us deix la recepta amb les mesures per unes 20 unitats aproximadament. Igualment també és bona idea, ja que ens hi posam, fer-ne bastants, els podem fer unes setmanes abans de Nadal, aguanten bastant, i per a que no es rompin el millor és embolicar-los amb paper de seda i guardar-los dins una capsa. La recepta que he seguit és la de Webos Fritos.

Ingredients (20 u.)

110 gr saïm
350 gr farina (fluixa)
40-50 gr ametlla crua molta
Un raig d'anís
1/4 Cd canyella en pols
100 gr sucre glacé
Més sucre glacé per decorar 
Ajonjolí (sèsam)

1- L'horabaixa anterior: Encenem el forn a 130º. Hem de mesclar bé la farina i l'ametlla molta i ho distribuim sobre la safata del forn. Enfornam durant una mitja hora. Vigilam que no es cremi i cada poc remenam la mescla amb una espàtula.
2- Traiem la mescla del forn i la deixam refredar unes hores o tot el vespre.
3- Al dia següent: posam la mescla dins un bol. Hi posam els ingredients aixuts (sucre, canyella). Hi feiem un cocó al mig i hi posam els ingredients líquids (saïm fos i anís). Pastam i mesclam bé durant uns 5 minuts. Ens quedarà una massa un poc sorrenca, és important que es pugui compactar, fer una bolla. Si la trobau massa fluixa, hi podeu posar un poc més de saïm. 
4- Deixam la massa feta una bolla dins paper film a la gelera, durant una mitja hora.
5- La traiem. Encenem el forn a 200º. Ara hem d'anar fent els polvorons. Triam una mida no massa gran (un tassó de vi pot anar bé). Collim la massa i la posam sobre la taula, la compactam i aplanam amb la mà, deixant-la d'un dit de gruixa més o manco (quede més macos si són alts). Passam el rodell amb suavitat i amb el tassó tallam els polvorons i els disposam sobre un paper vegetal a la safata del forn. Si ens agraden amb un poc d'ajonjolí per sobre (són més aromàtics), abans d'aplanar amb el rodell, en posam un poc sobre la massa, aplanam i els tallam.
6- Posam el forn a la posició grill. Quan és plena la safata ho enfornam 15 minuts aproximadament. Han de quedar un poc daurats per damunt, però no massa, sinó queden durs. A mi personalment m'agraden més tirant a cruus (també són més delicats i es rompen). Això va gust de cadascú.
7- Els traiem i deixam refredar.
8- Els posam sucre glacé per sobre, amb un colador fi. Si els volem transportar o estorjar vos recomano que els emboliqueu amb paperets de seda. 

Bones festes!


6 comentaris:

  1. apa que bons! I fas servir saïm, que hi dóna aquell gust tan bo...! Bravo!

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. Moltes gràcies Georgina! Et desitjo també unes bones festes i feliç any nou!

      Elimina
  3. What's up tto evеry one, the contents present at thijs web
    page are aactually remarkаble for people knowledge, well, keep up the nice woгk fеllows.


    Review mƴ wеbpaɡe - hydraulic brick cutter

    ResponElimina
  4. Caram, em vaig perdre aquests polvorons l'any passat? no tinc perdó!! X-)
    Ja falta menys pel nadal (un parell de mesos i ja el tenim a sobre) i toca començar a mirar receptes, jeje...
    Petonets i gràcies!

    ResponElimina