De nou toca la recepta mensual de Cuina Balear, que aquest mes d'agost s'ha dedicat a un dels pastissos més sabrosos de les Illes, el Flaó Eivissenc. Jo feia temps que tenia ganes de repetir-lo, ja que el vaig fer fa uns mesos però la massa no em va convèncer. Així que tot d'una que em van dir el repte, vaig cercar per la xarxa, trobant multitud de varietats i ingredients en l'elaboració de la massa. Per tant, he optat en fer un poc de "remix" i el resultat no ha estat dolent, tot el contrari: és un pastís que es desfà a la boca, tendre, suau, amb aroma a herba-sana i anís, mmm un petit mos del cel!
Pel que fa a la seva història, el Flaó és un pastís que segons les fonts ja era corrent a Mallorca entre els segles XIII i XIX com a dolç popular de la cuina pasqual i nadalenca. Avui pràcticament ha desaparegut de les nostres taules, si bé segueix fent-se a Eivissa on s'ha convertit en un dolç característic. A Menorca li donen forma de mitja lluna e lloc de la forma rodona més comuna de Mallorca i Eivissa.
Ingredients
Massa
* 200 gr farina fluixa
* 50 ml oli de gira-sol
* 20 ml saïm de porc
* 1 ou
* 1 raig d'anís
* 2 Cd anís en gra (matafaluga)
* Ratlladura de llimona
* 4 Cd sucre
Farcit
* 5 ous
* 200 gr de formatge tendre (cabra, ovella i vaca)
* 1 raig d'anís
* Ratlladura de llimona
* Un polsí de canyella en pols
* 200 - 250 gr sucre
* 20 fulles d'herba-sana
Per a fer la massa mesclam tots els ingredients i ho amassam bé durant una estona, si veiem que és massa humda podem posar un poc més de farina. Feiem una bolla mab la massa, l'embolicam amb paper film i l'estorjam a la gelera durant una hora. Passat el temps folram un motlle amb la massa, prèviament untat amb margarina, prement bé amb els dits perquè la pasta no sigui massa gruixuda, i el foradam amb una forqueta.
Per a fer el farcit mesclam els ingredients (excepte l'herba-sana) i batem amb el túrmix fins que la mescla és fina. Finalment hi disposam les fulles d'herba-sana picades no massa petites. Ho incorporam dins del motlle amb la massa i enfornam una hora aproximadament fins que és cuit. Deixam refredar i abans de servir repartim un poc de sucre glas per sobre.
El toc de matafaluga als postres m'hi encanta! Quina pinta!
ResponEliminaPetonets
Sandra
que bo!! estavabuscant aquesta recepta gràcies!!
ResponElimina