dimarts, 31 de gener del 2012

Love Cupcakes de xocolata amb buttercream de gerds

Ara que s'apropa el dia dels enamorats, la xarxa s'omple de receptes amoroses, els cors envaiexen la rebosteria: galetes, cupcakes i pastissos. A mi em feia il·lusió provar de fer uns cupcakes que vaig veure al bloc Glorious Treats, uns cupcakes de xocolata amb frosting de gerds amb un original cor al centre. He aprofitat l'ocasió per provar un aroma de gerds que vaig comprar a Perpinyà, té un sabor fantàstic. La recepta no és gaire complicada, només cal seguir les passes i tendrem els nostres cupcakes amorosos.

Ingredients

Cupcakes de xocolata
* 50 gr mantega
* 60 gr sucre
* 1 ou
* 50 gr farina
* 1/4 llevat químic
* 1 Cd llet
* 1 cdt essència de vainilla
* 2 cdt cacau en pols

Buttercream de gerds
* 50 gr mantega
* 125 gr sucre glacé
* Unes gotes d'essència de gerds
* 1 gota de colorant rosa en gel (Wilton "Deep Pink")

Per a fer la massa primer encenem el forn a 180º. Mentre batem la mantega en pomada amb el sucre uns minuts. Afegim l'ou i seguim batent. En un bol mesclam la farina, llevat i cacau. Anam afegint la mescla de la farina a l'anterior, batent. Hi afegim finalment l'essència de vainilla i la llet. Ens ha de quedar una massa cremosa però no massa líquida. La posam dins motlles i l'enfornam durant uns 15 minuts (primer calor de baix i quan són pujats de dalt i baix). Els traiem i deixam referdar.

Per al buttercream batem bé la mantega en pomada amb el sucre glacé. Afegim el colorant i aroma i batem fins que quedi una crema untuosa però consistent. 

Per al muntatge, quan els cupcakes són freds tallam la part superior, com si fos una tapa, amb un ganivet de serra. A la tapadora li feiem un forat amb un tallador petit en forma de cor. Decoram les tapadores amb un poc de sucre glacé. Posam una cullerada de buttercream a la part inferior i tapam amb la tapadora. Pel forat del cor sortirà el frosting de gerds.

dissabte, 28 de gener del 2012

Raoles de jonquillo

Ara es temporada de jonquillo (xanquet) un peix petit que es pesca al Mediterrani de desembre a març. Quan era petita m'encantaven les raoles de jonquillo i per això cada any m'agrada fer-ne. La seva elaboració és senzilla i les raoles són boníssimes com aperitiu o com a plat principal. El preu a vegades és un poc elevat, ahir a plaça anava de 18 a 25€ el quilo, però amb uns 300 gr ens basta per fer les raoles.

Ingredients

* 300 gr jonquillo
* 2 alls
* Julivert
* 2 ou
* 2 Cd farina
* Sal
* Oli per fregir

Posam una pella al foc amb oli per fregir. Netejam el jonquillo. Feiem una picada d'all i julivert. Mesclam el jonquillo amb els ous batuts, la farina i el picadillo i ho batem bé. Quan l'oli és calent anam collint cullerades de la mescla i les fregim bé, girant-les, fins que són daurades. Les posam sobre una safata amb paper absorbent per eliminar l'excés d'oli. S'han de menjar calentes.



divendres, 27 de gener del 2012

Muffins integrals de mandarina



Aquí vos present els darrers muffins que he fet, senzills i aromàtics, uns muffins integrals amb aroma a mandarina, una de les fruites més apreciades de la temporada. Me va cridar l'atenció la pols de mandarina que vaig descobrir al bloc Rústica. És una forma fantàstica de conservar l'aroma de mandarina per emprar a dolços i pastissos. 

Ingredients (6 unitats)

* 50 gr mantega
* 60 gr sucre moreno
* 1 ou
* 50 gr farina integral
* 1/4 cdt llevat químic
* 1 Cd ametlla en pols
* 2-4 cdt pols de mandarina
* 1 Cd llet
* 6 cdt de sucre moreno

Per a fer la pols de mandarina és molt senzill, simplement hem d'estorjar la pell d'un parell de mandarines i l'assecam al microones, posant-la en un plat durant uns minuts a potència baixa, alerta que no es cremi! La pell dessecada la podem picar amb un morter o amb una picadora i té un aroma increible, en podem fer més quantitat i guardar a un pot tancat per fer altres dolços.

Per a fer els muffins, primer encenem el forn a 190º. Fonem la mantega i la batem amb les barnilles elèctriques amb el sucre uns minuts fins obtenir una massa cremosa. Hi afegim l'ou i seguim batent. Mesclam la farina amb el llevat, l'ametlla en pols i la pols demandarina (la quantitat va al gust, jo n'he posat 4 culleradetes perquè tingués bastant d'aroma). Anam afegint aquesta mescla a la primera poc a poc, batent, fins que quedi una massa homogènia. Hi afegim la cullerada de llet i mesclam bé. Repartim la massa dins motlles de paper i sobre cada un hi posam un poc de pols de mandarina. Ho enfornam durant uns 15 minuts (primer calentor de baix i quan són pujats uns minuts de dalt). Els traiem del forn i deixam refredar.

































Si volem fer uns cupcakes queda molt bé un frosting de formatge i mandarina.

Frosting de formatge i mandarina

* 150 gr formatge crema
* 125 gr sucre glas
* 1 cdt pols de mandarina

Batem el formatge crema amb el sucre glacé i afegim una culleradeta de pols de mandarina. Ho deixam unes hores a la gelera perquè culli més consistència. Cobrim els muffins amb una culleradeta del frosting i els podem decorar amb bocines de mandarina assecada.


dimecres, 25 de gener del 2012

Phitiviers

Whole Kitchen en la seva Proposta Dolça del mes de gener ens convida a preparar un clàssic de la cuina francesa. Pithiviers. És un dolç de pasta de fulls farcida de frangipane, una crema d'amelltes. Com ja fa un any vam preparar pasta de fulls, me vaig animar de nou a preparar-la jo mateixa, ja que el resultat és molt més bo que la comprada, i encara que dugui un poc de feina, val la pena! Aquest és un dolç que no us deixarà indiferents, lleuger, cruixent i amb l'aroma de l'ametlla, per llepar-se els dits!

Ingredients

* 500 gr Pasta de fulls
* 1 ou per pintar

Frangipane
* 100 gr ametlla molta
* 100 gr sucre
* 100 gr mantega
* 2 ous


Si volem fer la pasta de fulls casolana, hem de seguir aquestes indicacions. Sinó en podem emprar de congelada. 

Mentre la pasta reposa o descongela feiem el farcit, el frangipane. Per això hem de batre la mantega (en pomada) i el sucre, hi afegim un ou, seguim batent. A continuació agregam l'ametlla molta i batem de nou. Finalment agregam l'altre ou i integram. Reservam a la gelera.

Per a fer els Pithiviers hem d'aplanar la pasta amb un rodell, fins que quedi fina. Tallam dos cercles per cada pastís que vulguem fer (a mi amb 500 gr de pasta me n'han sortit un de gran i quatre de petits). Al cercle de baix hi posam una o dues cullerades de farcit d'ametlla extenent-lo però deixant un dit al marge. Pintam amb ou aquest marge sense farcit. Al cercle superior hi feiem una decoració amb el ganivet, en espiral. Ara tapam amb aquest cercle l'altre que teniem amb el farcit i premem bé les voreres perquè quedi ben tancat. També podem fer una decoració a les voreres fent petits talls i prement amb els dits. Deixam reposar els pastissos durant 10 minuts a la gelera. Els traiem i els pintam amb ou batut. Els enfornam a 200º durant 10 minuts, i baixam el foc a 180º durant 15 minuts més. Els deixam refredar.


diumenge, 22 de gener del 2012

Crema de bròquil amb formatge de cabra

Des de que vaig veure el nou número de la revista Whole Kitchen me va fer ganes tastar la crema de bròquil, ja que enguany m'he fet bastant "addicta" a aquest tipus de plat. Així que vaig fer la meva pròpia recepta, una crema de verdures amb el toc sabrós del formatge de cabra. Per aquesta recepta he emprat per primera vegada una nata/crema per cuinar que és de civada, 100%  vegetal, que vaig comprar fa uns dies a Yerbabuena. És una bona opció per aquelles persones que no volen prendre nata, i també és més sana, aportant una textura cremosa als nostres plats.

Ingredients (4 racions)

* 2 bròquils
* 1/2 ceba
* 2 porros
* Aigua mineral
* 1 cub de brou de verdures biològic
* 100 ml crema de civada per cuinar (Oatly)
* 100 gr de rulo de cabra
* Oli d'oliva suau
* Sal
* Prebe bo
* Nou moscada



Primer tallam la ceba, porros i bròquil i ho sofregim en dues cullerades d'oli d'oliva suau dins de l'olla. A continuació hi afegim sal, prebe bo i nou moscada al gust. Ho cobrim amb aigua mineral i hi afegim el cub de brou de verdures. Ho deixam bollir durant una mitja hora fins que les verdures són blanes. Aturam el foc i hi passam el túrmix. Hi agregam 50 gr de formatge de cabra (podem posar la pell) i el deixam disoldre. Finalment agregam la crema de civada i ja tenim la nostra crema llesta. Per servir ho decoram amb dues rodanxes de formatge de cabra i uns grans de prebe bo.

* Si no tenim crema de civada la podem substituir per nata per cuinar.

divendres, 20 de gener del 2012

Cupcakes de xocolata i pastanaga

































Ja feia un temps que no publicava uns cupcakes, després dels excessos nadalens havia de deixar un poc de descans de dolç. Aquests són els primers del 2012, uns cupcakes sabrosos i diferents: de xocolata i pastanaga, amb frosting de formatge. La recepta que he seguit és del llibre Deliciosos pasteles. El mundo de los Cupcakes de María Gómez Martín.

Ingredients

Massa de xocolata i pastanaga
* 2 ous
* 160 gr sucre
* 150 gr mantega
* 125 gr farina
* 1 cdt llevat químic
* 1 cdt canyella
* 3 Cd cacau en pols
* 75 gr nous
* 2 pastanagues

Frosting de formatge
* 300 gr formatge crema
* 250 gr sucre glas
* Suc d'una llimona
* Ratlladura de llimona

Decoració
* Pastanaga ratllada
* Fulles de xocolata

































Primer feiem la massa dels cupcakes. Encenem el forn a 190º. Fonem la mantega i la batem amb les barnilles elèctriques amb el sucre uns minuts fins obtenir una massa cremosa. Hi afegim els ous i seguim batent. Mesclam la farina amb el llevat, la canyella i el cacau. Anam afegint aquesta mescla a la primera poc a poc, batent, fins que quedi una massa homogènia. Ara hi afegim les nous picades i la pastanaga ratllada i ho integram amb una espàtula. Repartim la massa dins motlles de paper i ho enfornam durant uns 15 minuts (primer calentor de baix i quan són pujats uns minuts de dalt). Els traiem del forn i deixam refredar.

Per al frosting de formatge batem amb les barnilles el formatge en crema, hi afegim el suc i ratlladura de llimona i el sucre glacé i seguim batent fins que quedi una massa cremosa. L'estorjam a la gelera fins que l'haguem d'emprar.

Per a muntar els cupcakes posam una cullerada de crema de formatge sobre cada un, quan aquests són freds, i decoram amb pastanaga ratllada i fulles de xocolata. Jo vaig emprar aquestes de la marca Amatller.



dimecres, 18 de gener del 2012

Cuinat de fesols de careta amb botifarró
























Les entrades d'aquests dies són salades, cosa estranya en mi... però després de tant de dolç nadalenc i amb el fred fa ganes menjar plats calents, així i tot els dolços tornaran! Un dels meus plats preferits són les cremes, però avui vos vull mostrar un que també preparam cada setmana, un cuinat. Els cuinats m'agraden molt en l'hivern, són un plat reconfortant que ens omple d'energia. Jo el sol preparar amb fesols, és la llegum que més m'agrada ja que és bastant sabrosa, els darrers que vaig comprar són els fesols de careta, aquests blancs petits amb el centre negre, que són gustosos i cremosos. Els sol cuinar amb moltes verdures i com a toc hi pos un poc de porquim, normalment botifarró. En aqueta ocasió he aprofitat per tastar els que m'ha regalat el meu predí d'unes matances, que ara som en temporada.

Ingredients (4 racions)

* 250 gr fasols de careta
* 1 ceba
* 1 domàtiga de ramallet
* 1 chirivia
* 1 branca d'àpit
* 2 naps
* 1 porro
* 4 pastanagues
* 1 bocí de carabassa
* 3 fulles de col
* 1 cub de brou de verdures
* 1 raig d'oli d'oliva suau
* 1 botifarró
* Sal
* Prebe bo
* Prebe vermell
* 2 fulles de llaurer
* Aigua

Primer hem de tenir els fesols durant un dia en aigua, jo també hi pos un raig de bicarbonat perquè s'ablanin més. El dia següent els posam a bollir en aigua durant una hora. Passat aquest temps els colam i reservam. Mentre anam preparant les verdures. Pelam i tallam la ceba i la domàtiga i les sogregim dins una olla amb oli d'oliva suau. Anam pelant i tallant la resta de verdures (chirivia, naps, porros, pastanagues, àpit, carabassa, col) i les afegim a l'olla. Ho deixam sofregir una estona. Passat un temps hi afegim sal, prebe bo, prebe vermell al gust i hi posam aigua fins que tapi bé les verdures. Afegim les fulles de llaurer i el cub de brou de verdures. Ho deixam bullir durant una hora a foc mitjà. Després hi afegim les mongetes i el botifarró tallat a rodanxes i ho deixam bollir uns 15 minuts més. Ja tenim el nostre cuinat llest!



diumenge, 15 de gener del 2012

Crema de carxofes amb olives cruixents

Avui toca la primera Recepta del 15 del 2012! Aquest mes de gener dedicat a les carxofes, verdura de temporada que permet l'elaboració de molts de plats. Jo m'he decantat per una crema, aquest hivern m'he fet addicta! Cercant per la xarxa vaig trobar aquesta recepta de Gastronomía&Cía, una crema de carxofes i porros amb un toc d'olives cruixents que me va agradar i el resultat ha estat boníssim. És una crema suau, amb l'aroma de les carxofes i els porros, dues verdures que combinen molt bé, les olives negres cruixents li donen el puntet especial.

Ingredients

* 7 carxofes
* 2 porros
* 1 ceba
* 2 Cd oli d'oliva
* 1/2 litre d'aigua
* 1 cub brou vegetal ecològic
* Sal
* Prebe bo
* Nou moscada
* 100 ml nata líquida
* Olives negres

Primer hem de preparar les olives negres cruixents. Si tenen pinyol els ho llevam i les feim bocins, les disposam sobre un paper de plata al forn a uns 60-80º durant una o dues hores fins que s'han assecat, les reservam.

Llevam les fulles superiors de les carxofes, tallam el capoll i les puntes, les untam amb un poc de llimona perquè no es tornin negres. Les posam a bollir en l'aigua durant uns 20-30 minuts. Quan són cuites les traiem i reservam l'aigua de cocció.

En una olla posam a sofregir la ceba i porros tallats, amb l'oli d'oliva. Quan comença a estar daurat hi posam les carxofes bollides i l'aigua de cocció, juntament amb cub de brou vegetal. Ara posam la sal, prebe bo i nou moscada al gust. Ho bollim durant una estona. Passam pel túrmix i pel xino per eliminar les fibres de les carxofes. A continuació ja estarà llesta, servim amb un raig de nata a cada plat i decoram amb les olives cruixents.



dimecres, 11 de gener del 2012

Gelatina de llet i fruites

Quan vaig veure aquesta gelatina de colors a Pequerecetas me vaig quedar prendada, què xula! Vaig decidir fer-ne pels meus germans i aquí la teniu. És una gelatina ben xula plena de color que segur que sorpren als vostres convidats, la recepta és facileta, i és ideal per a nins i no tan nins!

Ingredients

* 1 sobre de gelatina de llimona o kiwi
* 1 sobre de gelatina de maduixa
* 6 làmines de gelatina neutra
* 1 pot de llet condensada (370 gr)
* 5 tassons d'aigua mineral
* Colorant verd (si empram gelatina de llimona)


Primer hem de fer les gelatines de fruites. Posam a bullir un tassó d'aigua i hi fonem el sobre de gelatina (maduixa o llimona-kiwi). Agregam el tassó d'aigua freda i remenam. Disposam la gelatina dins un motlle i el deixam a la gelera durant unes 3 hores o tot el vespre. Procedim de la mateixa manera amb l'altra sabor. Quan les gelatina són fetes, les tallam a quadrats. Untam un motlle de Bundt Cake amb oli de gira-sol i hi posam a dintre els cubs de gelatina mesclats. Ara preparam la gelatina de llet condensada. Posam a bullir un tassó d'aigua i a dintre hi fonem les làmines de gelatina, remenant bé. Quan són foses hi mesclam la llet condensada i remenam fins que quedi tot ben integrat. Ho deixam atemperar uns minuts i quan sigui teba la posam dintre del motlle amb els cubs de gelatina de colors. Deixam cuatllar durant unes hores. Desmotllam anant alerta i llest!


dilluns, 9 de gener del 2012

Galetes d'Inca integrals amb sèsam




Les galetes d'oli o galetes d'Inca són un producte típic de la cuina mallorquina, que els mallorquins prenem a qualsevol hora bé totes soles o bé amb dolç o salat. Feia temps que tenia ganes de provar de fer-ne però no trobava el moment, però avui ha arribat. Cercant receptes per la xarxa me vaig decantar per les de Lola en la cocina. Són unes galetes la mar de bones de fer, aquestes són petites (quelytas) integrals i amb sèsam. Les vaig tastar amb una sobrassada que me van regalar, i són boníssimes!

Ingredients

* 100 ml oli d'oliva
* 100 ml aigua
* 1 polsí de sal
* 1 sobre de llevat de pa sec
* 100 gr farina
* 150 gr farina de força
* 50gr farina de blat sarraí integral
* 2 Cd sèsam

Posam al bol de l'amassadora l'oli, l'aigua, el sèsam i el llevat. Mesclam els tres tipus de farina (força, normal i integral) i ho anam afegint a l'amassadora a velocitat lenta. Afegim la sal i quan tot és integrat ho amassam durant uns 10 minuts. Deixam tovar la massa tapada durant una o dues hores, fins que duplica el seu volum. Ara hem d'aplanar la massa amb un rodell i tallar les galetes, jo ho he fet amb la part més ampla d'una boqueta gran. Mentre encenem el forn a 170º, calor dalt i baix. Hem d'intentar tallar les galetes bastant juntes, ja que només es recomana reutilitzar la massa sobrant una vegada més. Dipositam les galetes tallades sobre un paper vegetal a la safata del forn. Quan les tenim totes tallades i col·locades els feiem un parell de forats al centre amb un escuradents. Les enfornam a 170º durant uns 30 minuts, fins que són daurades, les deixam refredar. És recomanable guardar-les dins un pot o tupper tancat, ja que sinó se posen blanes.


divendres, 6 de gener del 2012

Tortell de Reis



Enguany tocava fer un tortell de reis. És un dolç que mai havia fet, però com darreramen m'he llençat al món dels pans i les coques me feia ganes provar amb aquest tortell típic del dia dels reis. A la xarxa vaig trobar multitud de receptes, però finalment me vaig decantar per la del bloc La receta de la felicidad que és de les més senzilles que he vist, ben explicada i fàcil de seguir. Fer un tortell només requereix un poc de temps i paciència amb els tovats, per la resta no resulta gaire complicat. Amb les quantitats de la massa es poden fer dos tortells mitgencers, vaig optar per fer-ne un a la manera tradicional, en forma de rosca i un altre seguint les indicacions de Sandeea que queda la mar de mono.

Ingredients

Massa mare
* 70 ml llet
* 12 gr llevat fresc o 1 sobr de llevat de pa sec
* 130 gr farina de força
* 1 cdt de sucre

Massa
* 150 gr sucre glacé
* Ratalladura de pell de llimona i mandarina
* 60 ml llet
* 70 gr mantega
* 2 ous
* 450  gr farina de força
* 12 gr llevat fresc o 1 sobr de llevat de pa sec
* 30 ml aigua de flor de taronger (azahar)
* 1 polsí de sal

Cobertura
* 1 ou
* Carabassat groc i verd
* Cireres confitades
* Crocanti d'ametlla
* Pinyons
* Sucre
* 1 cdt aigua de flor de taronger (azahar)



Primer de tot hem de fer la massa mare, per això hem de mesclar tots els ingredients a temperatura ambient, feiem una bolla compacta i la deixam dins d'un bol amb aigua teba (ni freda ni calenta), durant uns 15 minuts, fins que veiem que ha duplicat el seu volum. Mentre tova podem preparar el sucre aromatitzat, ratllant les pells de llimona i mandarina dins del sucre glacé. El reservam.

Ara hem de fer la massa del tortell, mesclant la farina amb el llevat, agregam la llet, ous, sucre aromatitzat, sal, massa mare i azahar. Ho amassam bé durant uns 5 minuts amb amassadora tipus KitchenAid o bé amb les mans sobre una superfície de treball. Si és massa aferradissa podem mullar-nos les mans amb oli. Passats esl 5 minuts, començam a agregar la mantega (a temperatura ambient) a la massa i seguim amassant durants uns 10 minuts més, fins que sigui llisa i homogènia. Feiem una bolla i la deixam reposar tapada a un bol fins que dupliqui el seu volum, 1 o 2 hores.

Quan ja ha duplicat el volum, la dividim en dues parts, una per a cada tortell. Si volem fer el tortell tradicional hem de posar la bolla sobre la safata de forn amb paper vegetal i des del centre anam obrint un forat i treballant els costats fins que aconseguim una anella. Per a fer l'altra tortell hem d'emprar un motlle desmotllable, l'untam amb oli i feiem bolles aproximadament com un puny o més petites, les anam col·locant a les voreres del motlle, separades un dit una de l'altre. Si volem assegurar que el forat del mig no es vagi tancant hi podem col·locar una flanera o ramequin.

Ara és el moment de decorar els tortells, per això els hem de pinzellar amb ou batut i per sobre disposam les fruites confitades (carbassat, cireres, taronja), pinyons, crocanti i un poc de sucre banyat amb aigua d'azahar.

Tapam els dos tortells amb un film untat en oli  i els deixam tovar dins del forn apagat durant una o dues hores, fins que dupliquin el seu tamany. Quan són tovats els traiem del forn i l'encenem a 180º, dalt i baix. Quan és calent enfornam el primer tortell durant uns 20 minuts, si veiem que és daura massa el podem tapar amb un paper de plata. El traiem i enfornam el segon tortell. Els deixam refredar i llests!

El tortell durant el procés del segon tovat




dijous, 5 de gener del 2012

Crema de colflori, carabassí i porros


El plat estrella d'aquest hivern a la meva cuina han estat les cremes, ho puc ben assegurar. Era un tipus de plat que no me feia massa, de petita no m'agradaven els purés i fins enguany no n'he fet cap de casolà. Això si, un pic que els he provat m'han encantat, fàcils de fer, bons i oberts a múltiples opcions i sabors. La darrera que he feta m'ha sorprés bastant. Tenia diverses verdures i no sabia que fer amb elles, vaig decidir fer una crema de colflori, carabassí i porros. El sabor és boníssim, a més la colflori és molt sana, té una acció diurètica genial per contrastar els excessos de les festes, és rica en potasi, vitamina C i fibra.

Ingredients

* 1 colflori petita
* 1 porro
* 1 ceba
* 1 carabassí
* 100 ml nata (opcional)
* Oli d'oliva
* 1/2 cub de brou de verdures ecològic
* Aigua
* Sal
* Prebe bo
* Nou moscada

Les cremes són faciletes de fer, simplement hem de tallar les verdures i sofregir-les en oli d'oliva. A continuació hi afegim aigua fins cobrir-les i el mig cub de brou de verdures ecològic. Ho deixam bullir una mitja hora fins que les verdures són ben cuites. Ara passam el túrmix per fer una crema fina, hi afegim sal, prebe bo i nou moscada al gust. Si volem una textura més cremosa hi podem afegir nata per cuinar. Ja tenim la nostra crema llesta!

Aquesta cullera que veieu aquí la vaig rescatar d'un calaix de casa del meu predí. És una cullera de fusta molt antiga, no sé si deu tenir 60 o fins i tot 100 anys! M'encanta la forma que té i les mosses i ratllades que presenta, petjades del pas dels anys per la cuina.



dimarts, 3 de gener del 2012

Paté de llenties amb grissini

Avui vos duc unes receptes que vaig fer com entrant pel sopar de Nit Vella: paté de llenties amb grissini. Mai havia fet aquest paté i m'ha agradat bastant, a mi els patés vegetals m'encanten. La recepta que vaig seguir era d'un fulletó de la marca Luz de Vida sobre llenties vermelles que vaig collir a la tenda d'alimentació natural que sol anar. Senzilla de fer i bona, que és el que compta. Per acompanyar un paté vegetal peguen molt uns grissini, aquels palets de pa típics d'Itàlia, aquí vaig seguir la recepta de l'Exquisit, afegint orenga i llavors de gallaret. El més difícil és que els grissini quedin tots iguals, a mi em van sortir més bé irregulars, però així es nota que són casolans!

Paté de llenties
* 300 gr llenties pelades
* 1 ceba
* Oli de sèsam
* Aigua
* 1 raig de salsa de soja
* 1 cdt de comí en pols
* 1/2 cdt nou moscada
* Sal
* Prebe bo

Per fer el paté de llenties primer hem de sofregir la ceba picada en un raig d'oli de sèsam. Quan és daurada hi posam les llenties i les sofregim un poc, les tapam amb aigua i esperam que bullin. Ara baixam un poc el foc i les deixam coure, afegint aigua quan faci falta, fins que siguin ben cuites. Quan ja són casi fetes hi posam un raig de salsa de soja i esperam que l'aigua s'acabi d'evaporar. Aturam el foc, afegim les espícies: nou moscada, comí, sal i prebe bo al gust. Passam el túrmix fins tenir una massa fina. Hem de deixar que el paté es refredi dins un bol sense tapar durant un parell d'hores, així també es va endurint i cull la textura típica del paté.

Grissini amb orenga i llavors de gallaret
* 250 gr farina
* 1 Cd oli d'oliva
* 1 polsí de sal
* 5 gr llevat de pa instantani
* 100 ml aigua
* 1 Cd orenga
* 1 Cd llavors de gallaret

Per a fer els grissini hem de amassar tots els ingredients (excepte les llavors de gallaret) i en darrer lloc afegim l'aigua, fins que la massa siqui homogènia i elàstica, aproximadament uns 15 minuts. Deixam la massa tovar feta una bolla dins un bol i tapada en un lloc càlid durant una hora. Passat aquest temps l'amassam de nou, feiem una bolla i la deixam tovar de nou tapada durant 30 minuts. Ara hem de fer petites bolles i donar-les forma de bastonets fins. Jo vaig reservar la meitat de la pasta i hi vaig posar llavors de gallaret. Quan tenim tots els grissini, els posam sobre un paper vegetal de la safata del forn i ja podem enfornar a 180º (forn prèviament encalentit) durant uns 10 minuts fins que són daurats, alerta que no es cremin.

diumenge, 1 de gener del 2012

Pastís mousse de llet merengada



































El dia 31 de desembre és un dia especial perquè despedim l'any, però també perquè celebram un aniversari. Així que tocava fer un pastís, i com a Nit Vella hi ha molt de menjar, sempre m'agrada fer un pastís lleuger i suau, com aquest pastís mousse de llet merengada, recepta de Webos Fritos. És un pastís molt cremós, esponjós de mousse amb aroma de canyella i llimona.

Ingredients

Base
* 250 gr galetes Digestive
* 100 gr mantega

Mousse de llet merengada
* 500 gr nata per muntar
* 1 pot de llet condensada (370 gr)
* 200 ml llet desnatada
* 4 blancs d'ou
* 5 fulls de gelatina neutra
* 1 canotet de canyella
* Pell d'una llimona
* Canyella en pols
* Sucre glacé vainillat




Per a fer la base hem de triturar les galetes i mesclar-les amb la mantega fosa. Emprarem un motlle de 22 cm desmotllable, hi posam al fons la mescla de galetes i mantega i ho premem bé perquè quedi ben compacta la base i anivellada. Ho estorjam al congelador.

Mentre feiem la mousse, per això posam a bullir la llet amb el canotet de canyella i pell de llimona. Mentre posam en remull la gelatian amb un poc d'aigua. Quan la llet ja és calenta hi posam a dins les làmines de gelatina i remenam bé perquè es foni. Hi afegim la llet condensada i ho mesclam bé, ho deixam refredar un poc. A continuació muntam la nata i l'estorjam a la gelera. Ara hem de muntar els blancs d'ou a punt de neu. Quan són muntats els afegim a la mescla de la llet i ho integram amb una espàtula de silicona, anant alerta que no es baixin massa els blancs d'ou. Hi afegim la nata i ho seguim mesclant. Ara hi podem posar canyella en pols i un poc de ratlladura de pell de llimona, perquè l'aroma sigui més intens. Miram si està bé de dolç, si fa falta afegim un poc de sucre glacé. Disposam el mousse dins del motlle, anivellam la part superior i ho estorjam a la gelera un parell d'hores fins que qualli. 

Si us sobra mousse, com en el meu cas, podem fer uns tassonets de mousse la mar de bons també. Els deixam a la gelera unes hores i ja estaran llests per a servir.

A l'hora de servir podem decorar la superfície amb un poc de sucre glacé i canyella tamissats. Si volem posar alguna decoració o missatge al pastís ho podem fer amb xocolata. Per això hem fer un patró de les lletres en un paper vegetal, escrivim el missatge o dibuix a llàpis. Fonem el xocolata al microones. Giram el paper vegetal (que quedin les lletres al revès), emplenam amb la xocolata una màniga pastissera i boqueta rodona fina repassam les lletres o el dibuix en una superfície plana (es pot posar el paper dins d'una safata). Quan ja hem fet els dibuixos i lletres posam la safata a la gelera en posició ben horitzontal, durant unes hores perquè s'endureixin. Quan servim el pastís col·locam les lletres i dibuixos per sobre.