dijous, 29 de desembre de 2011

Polvorons lleugers

































Ahir vaig fer polvorons, tenia ganes de provar de fer-ne ja que no n'havia fet mai, només uns mantecados d'ametlla l'any passat, que us recomano també. Després de tant de menjar per Nadal, m'ghe decantat per fer uns polvorons lleugers, ja que no tenen ni saïm ni sucre, sinó que estan fets amb oli d'oliva i edulcorant, seguint una idea del bloc Rico sin Azúcar. Són uns polvorons ben fàcils de fer, aromatitzats amb llimona, canyella, sèsam i anís, ideals com a postre del sopar de Nit Vella o bé per prendre amb cafè, xocolata o llet d'ametlla. Aquí en teniu la recepta:

Ingredients (10-12 unitats)

* 200 ml oli d'oliva suau
* 1-2 cullerades de sacarina líquida (o bé entre 150-200 gr de sucre glacé)
* 375 gr farina
* 30gr ametlla molta
* Ratlladura de pell d'una llimona
* 1 Cd canyella
* 4 Cd sèsam
* 2 cdt anís

La preparació és ben senzilla: mesclam l'oli amb la sacarina, canyella i ratlladura de pell de llimona. A continuació hi afegim la farina tamissada poc a poc i batem amb les barnilles elèctriques. Quan la massa és espessa passam a mesclar-la amb una espàtula de silicona i seguim afegint farina, finalment hi posam l'ametlla i mesclam bé. Feiem una bolla i l'embolicam amb paper film, la deixam refredar a la gelera una mitja hora. La traiem de la gelera, encenem el forn a 170º. Ara hi posam a la massa el sèsam i l'anís, que li donarà un aroma molt nadalenc, amassam de nou perquè es mesclin aquests ingredients. Preparam una safata de forn amb un paper vegetal i anam

Si la voleu fer un poc més llépola, hi podeu posar un glassejat per sobre. Aquí teniu les indicacions:

Glassejat

* 1 clara d'ou
* 1/4 cdt cremor tàrtar
* 150-200 gr sucre glacé
* 1 cdt essència de vainilla transparent

Feiem la glasa reial batent un poc la clara amb el cremor tàrtar (si no en tenim no en posam). A continuació anam batent i posant sucre glacé fins que té una consistència com de mel, hi afegim l'essència i seguim batent. Si la textura és idònia ja la podem emprar, si és massa blana afegim més sucre glacé i si és massa dura un poc d'aigua. Posam una culleradeta de glassejat sobre cada polvoró i els deixam assecar un parell d'hores.


dimarts, 27 de desembre de 2011

Coca de Nadal amb llet d'ametlla

































No hi ha millor dolç de Nadal que la combinació típicament mallorquina de llet d'ametlla calenteta amb coca de Nadal, i per això me feia ganes fer-ho enguany de forma casolana. De coca de Nadal n'he menjada sempre, des de petita la meva predina en feia per Nadal, m'encanta l'aroma a anís que desprén, sempre em recorda la meva infantesa. En canvi, la llet d'ametlla no l'havia tastada, a ca meva no en solien fer, i això que tenim ametlles! Enguany una companya em va parlar d'aquesta beguda que es sol fer per Nadal i tot d'una li vaig demanar les referències per a poder fer-ne. I així, dia 24 al matí me'n vaig anar a fer llet d'ametlla per tenir-ne per la nit de Nadal. I m'ha encantant, és boníssima, suau, amb un gustet d'ametlla que combina molt bé amb la coca i els torrons. 

Aquí us deix la recepta de la Coca de Nadal, segons les indicacions del bloc Bojos per la Cuina:

Ingredients (2 coques)

* 125 gr patata bollida
* 12 gr llevat de pa fresc
* 300 gr farina de força
* 2 ous petits
* 50 gr saïm
* 150 gr sucre
* 50 ml aigua
* 2 Cd llavors d'anís

Pelam la patata bollida i l'aixafam, la reservam. Tamissam la farina i la reservam. En un bol mesclam l'aigua teba amb el llevat, perquè es disolgui. Hi afeim el sucre i batem bé. Ara incorporam la patata bollida i ho mesclam bé. A continuació hi posam els ous i les llavors d'anís i seguim batent. Poc a poc anam incorporant la farina, fins que la massa té una consistència idònia per amassar. L'amassam a una superfície enfarinada durant uns 15 minuts, com si amassassim el pa. Quan ja no s'aferra a les mans, feiem una bolla i la posam dins un bol untat amb oli i el tapam amb un pedaç net. Ho hem de deixar tovar en un lloc teb (dins el forn apagat va bé) durant un parell d'hores, fins que dupliqui el volum inicial. Quan ja ha tovat la tornam amassar uns 5 minuts i feiem les coques amb forma rodona. Les disposam sobre un paper vegetal de la safata del forn, les untam amb oli i les deixam de nou tapades dins el forn apagat perquè facin el segon tou, això pot tardar unes hores o tot un vespre. Veurem com les coques van ampliant el seu volum. Quan ja són ben tovades traiem la safata del forn i l'encenem a 180º. Quan és calent hi posam la safata amb les dues coques i ho coem durant uns 15 minuts, fins que siguin daurades per fora i flonges per dins, podem comprovar si són cuites amb un escuradents, si surt net ja són llestes. Les deixa refredar i ja tenim les nostres coques de Nadal.

























La llet d'ametlla la fan a algunes cases amb la màquina de moldre ametlles. Hem de dur els bessons d'ametlla pelats, encara que si no en tenim també en solen tenir per vendre allà mateix. Per 1 kg d'ametlla surten uns 5 litres de llet d'ametlla. Aquesta és crua i a casa l'hem de cuinar seguint la següent recepta:

Ingredients

* 5 litres de llet d'ametlla crua
* 1 litre d'aigua
* 1 Kg sucre
* 2 canotets de canyella
* 1 pell de llimona

Hem de posar a bollir la llet en una gran olla, afegint un litre d'aigua. No ha de quedar totalment plena l'olla, hem de deixa uns 4 dits perquè no surti. L'hem de deixar coure la llet primer a foc alt, fins que bulli i després a foc baix durant unes dues hores, remenant de tant en tant. Si posam una cullera de fusta sobre l'olla evitarem que la llet surti. Quan faltin uns 15 minuts afegim la canyella i la pell de llimona i ho deixam coure el temps restant. Apagam el foc, traiem la pell de llimona i la canyella i ara podem endolçar la llet amb el sucre, remenant bé perquè es fongui. La deixam refredar dins l'olla, ja tenim la nostra llet d'ametlla llesta per a degustar amb un bocí de coca. La resta la podem reservar uns dies a la gelera (tornant a bollir abans de prendrer-la) o bé la podem congelar.

Us deix la direcció d'on vaig anar jo a fer la llet d'ametlla:

C/ Camí dels reis, 615 (Sa Indioteria, Palma)
Tel. 971 29 76 65
Els dies que la fan són:
Desembre: 20-24, 30-31
Gener: 5 i 19



diumenge, 25 de desembre de 2011

Bombons de figues


Avui vos duc una recepta que fa molt de temps que tenia pendent: els bombons de figues. I quina millor ocasió per posar-los en pràctica que les festes nadalenques. A mi m'ha tocat preparar alguns dolços per a la nit de Nadal, així que a més de les gingerbread cookies, el torró d'ametlles i llet d'ametlla, he decidit fer també aquests bombons. Són molt facilets de fer, només hem de ser un poc previsors en la temporada de figues i estorjar-ne de congelades. Són uns bombons boníssims i originals, la mescla de la xocolata amb la figa fresca és genial. La recepta que he seguit és del bloc Ana en la Cocina.

Ingredients

* 100 gr xocolata negra
* 150 gr xocolata amb llet
* Polpa de figues fresques (congelada)
* Non-pareils daurats i platejats

En temporada de figues hem d'estorjar la polpa congelada. Per això el més fàcil és buidar la polpa amb una cullereta i posar-la a una cubitera o motlle de bombons. L'embolicam amb paper film i una bossa i la guardam al congelador durant dies, setmanes o mesos. Quan volem fer els bombons hem de treure els glaçons de polpa de figues i desmotallar-los. Mentre fonem les xocolates al microones. Anam banyant els glaçons en la xocolata, cobrint-los bé i els deixam sobre un paper vegetal. Els decoram amb non-pareils daurats i platejats i els deixam endurir a temperatura ambient. Els hem de fer amb un poc de temps, ja que poc a poc s'ha de fondre el farcit de figa. 
Bon profit i Bones Festes!



divendres, 23 de desembre de 2011

Gingerbread Cookies

Enguany per Nadal tenia ganes de fer unes galetes d'espícies. Volia estrenar uns talladors de galetes que m'han regalat en forma d'estrella de neu i els que havia comprat de ninots de gingebre, com també una mescla de "pain d'épices" que vaig comprar a Perpinyà fa just una setmana, de la marca francesa ScrapCooking. Així que vos presento el resultat: unes Gingerbread Cookies. Per a fer les galetes he seguit la mateixa recepta que venia amb els talladors, i les he decorades amb glasa blanca, sucre de colors i sprinkles.

Ingredients

Galetes d'espícies
* 250 gr farina
* 125 gr mantega
* 150 gr sucre
* 1 ou
* 1/2 cdt llevat químic
* 2 cdt de mescla d'espícies "pain d'épices"

Decoració
* 1 blanc d'ou
* 1 cdt essència de vainilla
* 200 gr sucre glacé
* 1/2 cdt cremor tàrtar
* Sucre de colors
* Perles de sucre
* Sprinkles nadalencs

Per a fer les galetes hem de fondre la mantega i batre amb el sucre i mescla d'espícies un minut. Incorporam l'ou i seguim batent perquè s'integri. Finalment afegim la farina i el llevat, ho mesclam amb una espàtula de silicona. Quan la massa és ben integrada feiem una bolla i deixam reservar durant uns 20 minuts a temperatura ambient. Passat el temps encenem el forn a 180º, extenem la massa i tallam les galetes. Le disposam sobre un paper vegetal a la safata del forn i enfornam de 10 a 14 minuts, fins que són cuites, les deixam refredar.

Per a fer la glasa hem de batre suaument el blanc d'ou amb el cremor tàrtar (si no en tenim no en posam). A continuació anam batent bé el blanc d'ou i afegint el sucre glacé poc a poc. Quan tengui consistència com a de mel hi afegim l'essència de vainilla i seguim batent i afegint sucre glacé fins que tengui la consistència desitjada per a decorar, sol ser com a pasta de dents. Quan ja tenim la glasa feta la ficam a una màniga pastissera amb boqueta rodona estreta i decoram les nostres galetes al gust. Quan la glasa és blana podem incorporar el sucre de colors, perles de sucre o sprinkles nadalencs. Finalment les deixam eixugar ben bé a una superfície plana (safata) durant un dia.

Aquí us deix una instatània de les galetes recent decorades.

Bon Nadal!




dilluns, 19 de desembre de 2011

Chocolate-Espresso Snowcaps

































Avui és dia de repte! aquest pic de Film&Food, que com sempre ens proposen coses molt originals. Aquest pic s'han basat en el llibre Recetas y Confidencias, fent-nos escollir entre dues modalitats de participació:  intercanvi de galetes o intercanvi de receptes. Jo vaig escollir la segona, que consistia en el següent: intercanviar receptes de galetes nadalenques amb un altre bloc, per això ens havíem de posar en contacte amb el bloc que ens havia tocat i decidir la recepta que havia de fer l'altra bloc. A mi em va tocar seguir les instruccions de na Nieves d'Igloo Cooking, fer unes "Chocolate-Expresso Snowcaps", recepta de Martha Steward. Aquestes galetes combinen dos aromes fantàstics, la xocolata i el cafè, estan cobertes amb sucre glacé i m'encanta com es trenca quan es couen, queden la mar de mones, a més són faciletes de fer. 

Ingredients
* 1/2 tassa de farina
* 1/4 tassa cacau en pols 
* 1 cdt llevat químic
* 1 polsí de sal
* 4 cdt cafè instantani en pols
* 1 ou
* 4 Cd mantega sense sal
* 2/3 sucre morè
* 100 gr xocolata negra
* 1 Cd llet
* Sucre glacé

Primer de fondre la xocolata negra i deixar-la refredar, ho podem fer al microones. Ara hem de tamissar i mesclar la farina, el cacau, el llevat, la sal i el cafè, ho reservam. A continuació batem la mantega (a temperatura ambient) amb el sucre amb les barnilles elèctriques. Hi afegim l'ou i seguim batent. A continuació afegim la xocolata negra i integram de nou. Ara ja podem incorporar la mescla de la farina fins que la massa sigui espessa. Finalment hi afegim la cullerada de llet i remenam perquè es mescli. La massa és un poc blana, per això l'hem de guardar dins un paper de film a la gelera, uns 45 minuts. Passat aquest temps encenem el forn a 180º, traiem la massa i feiem petites bolles, que arrebossam per sucre glacé, han d'estar ben cobertes. Les col·locam sobre un paper vegetal a la safata del forn, han d'estar prou separades perquè s'estenen. Les enfornam a 180º durant uns 12-14 minuts, veurem com es van fent grans i la capa de sucre glacé es romp. Les traiem i deixam refredar.

Bones festes!

 

dissabte, 17 de desembre de 2011

Christmas Tree Cupcakes

































Avui vos present l'únic arbre de Nadal que tenc a casa... és més bé un arbre efímer, ja que han durat ben poquet! Per la xarxa he vist interessants cupcakes en forma d'arbre de Nadal, i me vaig dir que havia de fer la meva versió. Vaig triar la recepta dels Red Velvet Cupcakes que pel seu color i aroma és ideal per a les festes nadalenques, l'he adornat amb un buttercream verd amb aroma de coco, estrelles de massapà i sprinkles de bastonets de Nadal.

Ingredients (12 unitats)

Red Velvet Cupcakes
* 100 gr farina
* 100 gr mantega
* 2 cdt llevat químic
* 130 gr sucre
* 2 ous
* Colorant vermell en gel (Americolor)
* 2 cdt cacau en pols
* 2 cdt essència de vainilla
* 2 Cd nata líquida

Green Coco Buttercream* 100 gr mantega
* 200 gr sucre glacé
* Aroma de coco
* Colorant verd en gel (Americolor)

Coronament
* Massapà
* Colorant groc
* Sprinkles nadalencs
* Sucre glacé



Encenem el forn a 200 º. Batem el sucre amb la mantega fosa, incorporam els ous batuts i seguim batent. Hi afegim la farina i remenam de nou. Incorporam la nata, el cacau i l'essència de vainilla i ho integram bé. Finalment incorporam el colorant vermell (jo en vaig posar dos raigs d'Americolor Red Red), ha de quedar la massa amb un color vermell molt intens, sinó ens quedarà de color rosa. Ho disposam dins motllets de paper i enfornam a 200º durant uns 20 minuts (primer calor de baix i quan han pujat una estona de dalt i baix). Els deixam refredar.

Per a fer el buttercream batem bé la mantega amb el sucre i l'essència de coco. Si la consistència és massa blana ho deixam a la gelera una estona fins que sigui ideal per a decorar. Decoram els cupcakes amb la màniga pastissera, amb boqueta d'estrella ampla,  just en el centre del cupcake pujant cap a dalt.

Per a fer les estrelles de massapà, jo vaig emprar un massapà comercial que venen al Lidl i que m'agrada bastant. Simplement l'hem de tenyir de color groc amb una gota de colorant i amassant bé perquè el color es distribueixi. L'aplanam amb el rodell i tallam petites estrelles amb un tallador. Quan ja tenim els cupcakes decorats amb el buttercrem els coronam amb una estrella i sprinkles nadalencs, finalment donam el toc d'arbre nevat amb un poc de sucre glacé amb un colador.

Bon Nadal!

dijous, 15 de desembre de 2011

Torró d'ametlles


Ja toca de nou Recepta del 15! Aquest mes ens ho han posat difícil, haviem de fer un torró per inaugurar el Nadal. Jo m'he decantat pel torró tradicional que sempre feiem a casa, el d'ametlles. Sempre tenim ametlles casolanes per Nadal, així que he seguit la recepta familiar que ja feia la meva predina i que era boníssima, el torró d'ametlla també és conegut com torró de Xixona. És  una recepta bastant senzilla i els ingredients els tenim a l'abast. A més és uns dels torrons més típics de Nadal.

Ingredients

* 400 gr ametlles
* 200 gr sucre glacé
* 1cdt canyella
* Mel (opcional)

Pelam les ametlles, escaldant-les en aigua calenta i les deixam eixugar. Les torram al forn, anant alerta que no es cremin. Les deixam refredar i les picam amb la batedora fins que quedi una massa pastosa, ja que les ametlles torrades van mollant oli. Mesclam aquesta massa amb el  sucre glass i un poc de canyella, treballant la pasta fins que sigui homogènia. Si veiem que la massa és massa seca hi podem posar un poc de mel, fins que la consistència sigui idònia per amassar. La dipositam ben premuda dins un motlle o safata allargada folrada de paper vegetal, amb el que taparem el torró. Hi posam un pes a sobre (un cartró de llet) i ho deixam reposar. El podem fer amb temps, ja que aguanta més de 15 dies. 

Bon Nadal!

dimecres, 14 de desembre de 2011

Rooibos amb llet de civada

































Avui vos present un nou descobriment que he fet aquest hivern i del que estic molt contenta: rooibos amb llet de civada. L'altre dia vaig anar a comprar tes a una de les meves tendes preferides, Oassis, on sempre sempre tenen a disposició dels clients diferents tes per tastar. Vaig provar un nou Rooibos crema escocesa amb llet de civada que me va encantar. Aquesta infusió, el rooibos, no té teina ni cafeina, ideal per a persones que no poden prendre cafè ni te. Era molt aromàtic, ja que la mescla incorpora bocinets de cacau, aroma de xocolata i un toc de whisky, l'aroma recorda al Bayleis però més suau. Me va cridar l'atenció que dugués llet de civada, perquè mai l'havia tastada i el sabor el vaig trobar molt sabrós. Per tant, vaig comprar un poc de rooibos d'aquest nou aroma i també vaig anar a comprar llet de civada a una tenda de dietètica.

La llet de civada (avena) és una llet vegetal feta a partir de civada integral, aigua, oli de gira-sol sense refinar i sal marina. Es comercialitza en pols i en tetabrik. Gràcies a l'acció d'uns enzims el midó de la civada es transforma en maltodextrina, maltosa i glucosa, resultant així un aliment molt digestiu. S'aconsegueix a més un producte ric en glúcids lents, ideal per a persones que segueixen dietes hipocalòriques. Aquesta llet és molt rica en fibra i per tant és idònia per a persones preocupades pel colesterol. La seva riquesa en vitamina B la fa una beguda ideal per a calmar i enfortir els nervis. Les seves proteines tenen una bona combinació d'amionàcids essencials. Es pot beure calenta, freda i combinada amb cafè, te, cacau o cereals. També la podem emprar a la cuina per a elaborar salses, natilles o d'altres dolços.


Per a fer la infusió només necessitam:

* 2 cdt rooibos (crema escocesa o una altra varietat amb espícies o cacau)
* 1/2 tassó de llet de civada
* 2 tassons d'aigua
* Edulcorant o sucre

Dipositam dins el filtre de la tetera dues culleradetes de roiboos. Encalentim l'aigua i l'abocam dins la tetera. Afegim el sucre o edulcorant al gust i deixam infusionar durant uns 7-8 minuts. Finalment afegim la llet de civada i remenam bé. Ja tenim la nostra infusió calenta i aromàtica llesta per a degustar, ideal per a berenar o prendre a mitja tarda amb unes bones galetes.



dilluns, 12 de desembre de 2011

Marrón Glacé



Ahir vaig fer Marrón Glacé, un postre francès molt típic de la temporada de Nadal, confeccionat amb castanyes. Com tenia una bossa de castanyes de quan vaig fer la Crema de Castanyes, vaig decidir posar en pràctica aquesta recepta de Directo al Paladar, que és molt fàcil de fer. Els marrón glacés són ideals com a postre, un mos de dolçor que es fon a la boca.

Ingredients

* 10 castanyes
* 200 ml aigua
* 100 gr sucre
* 1 cdt essència de vainilla

Primer hem de pelar les castanyes, per això hem de cellar-les (fer-les un tall a la pell) i bullir-les en aigua durant uns 15 minuts aproximadament. Les traiem del foc i canviam l'aigua calenta per aigua freda i procedim a pelar-les, eliminant les dues pells, la gruixuda i la més fina. Les posam a bollir de nou durant uns 30 minuts fins que siguin cuites, anant alerta que no es rompin. Ara hem de fer l'almívar, per això posam al foc l'aigua amb el sucre i l'essència de vainilla. Quan bull i té una consistència més densa hi posam les castanyes i les deixam bullir durant uns 15 minuts amb l'almívar. Aturam el foc i ho deixam una estona, després les traiem i les posam sobre un paper vegetal, les deixam reposar durant tot el vespre. Al dia següent les ficam al forn (200º) durant uns 15 minuts fins que siguin seques. Les traiem i deixam refredar i ja tendrem els nostres marrón glacés casolans.

dissabte, 10 de desembre de 2011

Mousse de xocolata negra a la taronja

Ja ha sortit la nova revista de Whole Kitchen especial Nadal! tot d'una me vaig posar a mirar-la perquè és una font ineludible de receptes molt interessants. Avui tenia ganes de fer un postre senzill i he optat per una mousse de xocolata, a la revista era amb toblerone, però com no en tenia he improvisat un poc amb els ingredients que tenia a casa i he fet una mousse de xocolata negra a la taronja, dos sabors que combinen molt bé, a més és un dolç fàcil de fer i boníssim!

Ingredients (4 unitats)

* 200 gr xocolata negra
* 2 ous
* 50 gr mantega
* 50 gr sucre glacé
* Suc i ratlladura de mitja taronja
* Nous per decorar

Primer hem de fondre la xocolata amb la mantega, jo ho he fet al microones amb intervals curts perquè no es cremi. Quan ho tenim fos i ben mesclat hi agregam el sucre, el suc i la ratlladura de taronja. Ara hem de separar els vermells dels blancs d'ou. Agregam els vermells a la mescla de xocolata i ho integram bé. Pujam els blancs a punt de neu i els afegim en dues tandes a la mescla de xocolata, remenant suaument amb una espàtula. Quan la mousse ja està integrada la disposam dins potets de vidre i coronam amb una anou. Deixam a la gelera un parell d'hores i ja estarà llesta!

Bon profit!

dijous, 8 de desembre de 2011

Crema de pastanaga amb taronja i gingebre


Fa un mes tenc pendent una recepta que ve al calendari de casa: una crema de pastanaga molt interessant. Temps enrere ja vaig publicar algunes receptes del calendari de Sa Nostra 2011, que recull un grapat de plats de la nova cuina mallorquina ben interessants, com el pie de colflori i botifarró, la greixonera de sípia amb carxofa o els porros gratinats. Per al mes de novembre ens proposaven fer una crema de pastanaga amb taronja i gingebre, la mar d'original i aromàtica. És una recepta ben senzilla de fer, i amb el fred una crema calenteta sempre ve bé per dinar o sopar.

Ingredients

* 500gr pastanagues
* 1/2 ceba
* 25 gr gingebre fresc o sec
* 1 tassó de suc de taronja
* Oli d'oliva suau
* 25 gr mantega
* Aigua
* Sal i prebe bo
* Sèsam negre per decorar

Posam una olla al foc amb una cullerada d'oli i la mantega. Pelam i trossejam la ceba i la pastanaga i ho sofregim. Si tenim el gingebre fresc també el podem pelar i afegir a bocins. Si el tenim sec, el ratllam. Ara hem de posar sal i prebe bo al gust i afegir aigua que cobreixi les verdures. Ho deixam coure una mitja hora, fins que les pastanagues són ben fetes. Hi afegim el suc de taronja i passam el túrmix per fer una crema ben fina. Servim calenta amb un poc de sèsam per damunt.

Bon profit!

dimarts, 6 de desembre de 2011

Crema de Castanyes

































Fa temps que tenia pendent fer algun dolç amb castanya. Aquest és un ingredient que mai havia emprat a la cuina, així que ja era hora. Ahir me vaig fer amb una bossa de castanyes i pensat i mirant vaig decidir fer una crema de castanyes com a postre. És una crema dolça, untuosa, amb un aroma ben nadalenc per les castanyes, la canyella i el toc del licor de cafè. 

Ingredients

* 250 gr castanyes pelades
* 150 gr sucre
* 400 ml nata per muntar
* 2 Cd sucre vainillat
* 2 làmines de gelatina neutra
* 1 raig de Kahlua
* 1 cdt canyella en pols
* 1 cdt essència de vainilla
* 250 ml llet
* Xocolata negre per decorar

Primer de tot hem de pelar les castanyes, cosa que du la seva feina. Per això hem de fer un tall a les castanyes i bollir-les en aigua durant uns 15 minuts. Les traiem del foc, llevam l'aigua calenta i en posam de freda. Ara ja les podem pelar, llevant les dues pells, la més dura i la que està aferrada a la castanya. Quan les tenim pelades, les posam de nou al foc amb la llet, el sucre, la vainilla, la canyella i el licor de cafè. Les feiem bullir una estona, uns 30 minuts, fins que són cuites i el líquid ha espessit. Si trobam que hi ha poc líquid podem afegir més llet durant el procés de cocció. Quan queda poc perquè estiguin fetes hi posam les dues làmines de gelatina perquè es foni. Ara passam el túrmix i obtindrem una crema pastosa, la reservam. Muntam 200 ml de nata amb una cullerada de sucre de vainilla i ho mesclam amb la pasta de castanyes fins que sigui homogènia. Disposam aquesta mescla dins tassonets i ho deixam a la gelera durant una hora. Abans de servim muntam la resta de la nata amb una cullerada de sucre vainillat i amb una màniga pastissera decoram la crema de castanyes. Per sobre hi podem posar un poc de xocolatanegre ratllat.



diumenge, 4 de desembre de 2011

Sweet Potato & Cinnamon Glazed Muffins

































Uns muffins de nou, i és que són tan bons i irresistibles! Avui he seguit una recepta que me va fascinar, els muffins de canyella i moniato de My Lovely Food. Com ja vam veure a la Recepta del 15, els moniatos tenen múltiples aplicacions a la rebosteria, ja ho vaig comprovar amb el Sweet Potato Bundt Cake. Avui he fet aquests muffins que són deliciosos, i més ara que ens acostam a Nadal, ja que els seus ingredients i aromes, canyella i moniato, ens recorden aquestes festes. La seva textura és mullada i esponjosa i són molt sabrosos. El glasejat de canyella els dóna un toc encara més llépol.

Ingredients (24 unitats)

Muffins de moniato i canyella
* 180 gr farina integral bizcochona(*)
* 100gr farina
* 440 gr moniato
* 125 ml oli de gira-sol
* 100 ml llet
* 2 ous
* 150 gr sucre
* 1 cdt canyella
* 1/2 cdt nou moscada
* 1/2 cdt sal
* 80 gr nous
* 1 cdt essència de vainilla

(*) Si no tenim farina bizcochona podem emprar farina normal (integral o no) i afegir 2 cdt de llevat químic.

Glasejat de canyella
* 2 Cd aigua
* 1 cdt canyella
* 100 gr sucre glacé


Per a fer els muffins hem de fer primer els moniatos. Els pelam i tallam a bocins i posam a bollir en una cassola amb aigua. Quan sónc cuits els aixafam i feiem puré i reservam. Encalentim el forn a 200º. En un bol mesclam les farines (el llevat en cas d'afegir-ne), la sal, canyella i nou moscada, ho reservam. Batem els ous amb el sucre, afegim l'oli i la llet i batem enèrgicament durant un minut. A continuació hi agregam el puré de moniato i l'essència de vainilla i mesclam bé. Finalment anam afegint la farina poc a poc fins que estigui tota integrada. Ara hem d'afegir les nous (les podem tallar per la meitat amb un ginavet) i simplement hem de mesclar amb una espàtula perquè es reparteixin. Disposam la massa dins motlles de paper dins el motlle de muffins. Enfornam a 200º durant uns 20 minuts (primer calor de baix fins que són pujats, després un poc de dalt). Els deixam refredar.

Feiem el glasejat mesclant els ingredients (aigua, sucre glacé i canyella) i remenant molt bé fins que el sucre es disolgui i la consistència sigui tipus mel, si la volem més espessa afegim un poc més de sucre. Quan els muffins són freds els regam amb una cullerada de glasejat de canyella fent forma de ziga-zaga. Deixam aixugar el glasejat i llests!

També en podeu fer la versió cake:




dissabte, 3 de desembre de 2011

Pastanaga morada amb botifarró

































Les pastanagues morades són una verdura que sempre m'ha fet gràcia, segurament per ser un poc especials i per aquest color tan viu que tenen. Quan en veig a les botigues sempre me fa ganes comprar-ne per fer alguna recepta especial. L'any passat vaig fer el quiche de pastanagues morades amb botifarró, i enguany em decanto per una versió més senzilla d'aquesta combinació de sabors, un plat mallorquí molt aromàtic, sabrós i un poc picant, que queda molt bé com acompanyament de carn.

Ingredients

* 1 manat de pastanagues morades
* 1 manat de cebes tendres
* 1 botifarró coent
* 1 Cd panses
* 1 Cd pinyons
* Sal
* Prebe bo
* Oli d'oliva suau
* 1 tassó petit d'aigua

La preparació d'aquest plat és molt senzilla. Pelam les pastanagues i les tallam a rodanxes fines. Posam oli d'oliva a una pella i hi posam les pastanagues. Tallam les cebes tendres a rodanxes i ls afegim. Hi posam sal i prebe bo al gust. Ho deixam sofregir un moment i afegim un tassonet d'aigua, tapam la paella i ho deixam coure una estona, fins que les pastanagues són fetes. Finalment afegim el botifarró tallat a rodanxes fines, els pinyons i les panses, ho deixam una estona més al foc i llest!