diumenge, 30 d’octubre de 2011

Amargos

































Darrerament he vist moltes receptes de Panellets a la xarxa, típics d'aquestes dates, i m'han recordat els Amargos que feia la meva predina. La recepta és similar, ja que els ingredients bàsics són ametlla crua, sucre i ous, i es poden decorar amb cireres confitades, ametlles o coco. Me vaig decidir a provar de fer-los ja que tenia ametlla de casa i la recepta m'ha encantat, facileta i la mar de bona.

Ingredients (12 unitats)

* 100 gr ametlla crua picada
* 60 gr sucre
* 2 vermells d'ou
* 2 cdt de ratlladura de llimona
* 2 gotes d'essència d'ametlla amarga
* 2 Cd coco ratllat
* 2 cireres confitades
* 3 Cd sucre glacé
* 1 gota de colorant rosa en gel (Americolor)

Primer hem de fer la massa dels amargos, per això mesclam l'ametlla amb el sucre, incorporam la pell de llimona,els vermells d'ou i l'essència d'ametlla amarga, ho mesclam bé. Per a poder treballar-los millor convé deixar la massa tot un vespre a la gelera. 

Al dia següent collim la massa i feiem les diverses varietats d'amargos. Per als de coco feiem bolles ben rodones i les arrebossam dins un platet amb el coco ratllat. Per als d'ametlla feiem forma de bolles un poc aplanades a la part superior, hi posam l'ametlla prement bé i arrebossam en sucre glacé. Per als de cirera, si volem un aspecte un poc diferent posam una goteta de colorant vermell a la massa, mesclant-la bé, feiem les bolles un poc aplanades per damunt, hi posam mitja cirera confitada i els arrebossam amb sucre glacé.
Quan tenim els amargos fets els disposam dins una safata de forn, sobre un paper vegetal, i enfornam a 180º (forn preencalentit) durant uns 8 minuts, quan tenen el color daurat claret ja estaran fets. Deixam refredar i llests! Es poden conservar durant un bon temps dins una llauna.


divendres, 28 d’octubre de 2011

Halloween Cookies [Film&Food]

 































Per fi és el dia de publicació de Film&Food, aquest mes dedicat a la pel·lícula d'animació de Tim Burton Pesadilla antes de Navidad. Qué dir d'aquest film... l'he vist un munt de vegades, m'encanta l'estètica que plasma Burton a les seves pel·lis, animacions i dibuixos. Si no l'heu llegit vos recomano el llibre il·lustrat La melancólica muerte del chico ostra, Burton total!


Per al repte, centrat en Halloween, vaig triar Trato, és a dir que havia de preparar una recepta per a un altre bloc, m'ha tocat dedicar-li el post a La Cultura del Tupper, i esper que li agradi! En aquesta ocasió m'he llençat de ple al món de les galetes decorades, i he de dir que m'ha agradat l'experiència i crec que la repetiré! Tenia uns talladors nous en forma de taüt i ratapinyada que em demanaven a crits que els emprés, així que em vaig posar a cercar informació, imatges i receptes per a fer aquestes Halloween Cookies! 

El resultat ha estat "decent", és a dir que crec que m'he surtit del pas, ja que era la primera vegada que en feia, però encara que em manca moooolta pràctica en el món de la glasa i les galetes decorades. El delineatge és el que he trobat més complicat, has de tenir un pols increïble per a no fer desastres! Per a fer les galetes he seguit les instruccions del paquet dels talladors, de Wilton, és una recepta de galetes de mantega amb aroma d'ametlles que m'ha agradat bastant. Per a la decoració  he seguit les indicacions magistrals de Bea, una mestra en el món de les galetes decorades. Són unes galetes ideals per a celebracions i festes com Halloween, aniversaris, etc. que segur que deixen sorpresos als vostres convidats!



Ingredients

Galetes

* 400-500 gr farina
* 1 ou
* 1 cdt sal
* 1 det de llevat químic
* 300 gr sucre
* 240 gr mantega
* 4 gotes d'essència d'ametlla
* 1 cd essència de vainilla

Glasa

* 2 blancs d'ou
* 1/2 cdt cremor tàrtar
* 400 gr sucre glas
* 2-4 cdt aigua
* 1 cdt essència de vainilla
* Colorants en gel: negre, lila, vermell (Americolor)

Per a fer les galetes hem de batre la mantega a temperatura ambient amb el sucre, durant uns minuts fins que la massa és suau. A continuació hi afegim l'ou batut i les essències, i seguim batent. Mesclam en un bol la farina, la sal i el llevat. Anam incorporant poc a poc la farina a la massa anterior, fins que la incorporem tota i la massa sigui compacta. Feiem una bolla. Sobre la taula enfarinada collim un bocí de la massa i l'aplanam amb el rodell fins que sigui fina (3 mm), amb els talladors immersos en farina anam tallant les formes desitjades i les anam traslladant a la safata de forn coberta amb un paper vegetal. Quan tenim la safata plena enfornam uns 7 minuts, fins que són lleugerament daurades. Traiem del forn i deixam refredar.

Quan són fredes ja les podem començar a decorar. Per a fer la glasa hem de batre les clares i incorporar el cremor tàrtar (si en tenim), el disolem amb una forqueta. Ara hem d'anar incorporant 1/3 part del sucre i batre bé amb les varetes elèctriques a velocitat lenta. Quan té la consistència com de mel hi afegim l'aroma desitjat (vainilla en el meu cas). Seguim batent i afegint la resta del sucre, quan té una consistència dura (tipus pasta de dents) ja tenim feta la glasa de delineatge. Poder fer una prova per saber si la consistència és idònia, amb una boqueta del núm. 3 en posam un poc i feiem sobre la taula una forma de L minúscula, si les dues parts que es toquen no es fonen una amb l'altra i es manté la forma ja tenim la glasa de delineatge feta. Separam la quantitat que necessitem. Una part la tenyim amb el colorant de delineatge (en el meu cas de color lila), en reservam un poc per a fer els detalls d'altres colors (vermell i blanc).

Amb la resta de la glasa hem de fer la de farcit, que té una consistència més líquida, per això hi afegim de 2 a 4 culleradetes d'aigua i batem bé, quan la glasa té la consistència desitjada (tipus mel) podem fer una prova, en tiram un raig sobre la resta i s'ha de "fondre" en 5 segons. Si és així ja tenim la glasa de farcit feta, la tenyim del color desitjat (negre en el meu cas) i la posam dintre d'un biberó.

































Per a decorar les galetes s'han de seguir unes fases:

1- Delineatge: La primera és el delineatge, per això emplenam amb la glasa de delineatge una màniga pastissera amb boqueta núm. 2 o 3 i feiem el contorn de les galetes, anant amb cura de no sortir-nos de les galetes i sempre dispoant la boqueda prop de les galetes però sense tocar-les. Aquí s'ha de tenir un pols increíble!

2- Inundar: Quan les tenim totes contornejades les hem d'inundar amb la glasa de farcit. Ho podem fer tot seguit, no cal esperar. Amb el biberó anam farcint bé l'interior de les galetes fent que la glasa arribi als contorns perquè no quedi cap buit, ho podem fer amb l'ajuda d'un escuradents. Quan estan totes inundades les hem de deixar assecar durant un mínim de 12 hores en un lloc sec, lluny d'animals, insectes, etc. i sempre sobre una safata plana perquè la superfície quedi llisa.

Aquí vos poso una imatge cutre del mòbil de les galetes després del delineatge i inundat.

















3- Decoracions finals: Quan les galetes ja han reposat i la glasa està seca, podem fer les decoracions finals amb glasa de delineatge que teniem reservada (lila, blanca i vermella en el meu cas). Els taüts els he decorat amb les lletre RIP i puntes tot de color lila. Les ratespinyades les he decorades en tres colors: les ales en lila, les dents en blanc i els ulls en vermell. Finalment deixam assecar les galetes 12 hores més, si volem les decoram amb un poc de purpurina comestible, i ja estaran llestes per a dipositar dins bossetes o servir!

Feliç Halloween a tots!



dimarts, 25 d’octubre de 2011

Trenes de Brioix

Whole Kitchen en la seva Proposta Dolça per al mes d'octubre ens convida a preparar una pasta clàssica francesa: el brioix. En aquesta ocasió vaig decidir-me per les trenes de brioix que s'indicaven al mateix fòrum, on hi havia un vídeo explicatiu bastant clar. El resultat han estat unes trenes que, malgrat de forma no m'han quedat perfectes (això suposa un poc més de pràctica), són boníssimes, esponjoses i suaus, ideals per a berenar acompanyant un bon cafè.

Ingredients (5 trenes)

* 125 llet
* 50 ml oli de gira-sol
* 60 gr sucre
* 1 ou
* 325 gr farina
* 1/2 cdt sal
* 25 gr de llevat de pa fresc
* 1 ou per pintar
* 3 Cd de sucre 
* 1 Cd aigua

Primer mesclam en un bol la llet, l'oli i el sucre i mesclam bé. Encalentim aquesta mescla només uns segons al microones perquè sigui teba. Incorporam el llevat fet miques i removem amb una cullera perquè es foni. Ara incorporam l'ou batut i remenam de nou. Finalment hem d'anar incorporant la farina fins que la massa sigui compacta, i un poc aferradissa. L'amassam amb les mans (si és massa aferradissa posam un poc més de farina) i feiem una bolla. La reservam 10 minuts en un bol tapat. Passat aquest temps feiem porcions (5 en aquest cas). En prenem una i la separam en dos bocins, un el doble de gran que l'altra. Amb ells feiem una forma allargada de cordó. El més gran el doblegam amb forma de U invertida enmig hi aferram l'altre (el més curt) i anam fent una trena amb els tres caps. A la part de baix aferram bé els caps perquè no es separin. Feiem les altres trenes. Un cop fetes les disposam sobre un paper vegetal a la safata. Mesclam el sucre amb un poc d'aigua, per aconseguir un sucre banyat. Pintam les trenes amb l'ou batut i per sobre hi posam la mescla de sucre banyat amb una cullereta. Ara les hem de deixar tovar bé a temperatura ambient 1-2 hores o bé al forn a 50º durant 20-30 minuts. Quan són tovades encenem el forn a 200º i quan és ben calent les enfornam uns 15 minuts aproximadament fins que són daurades. Deixam refredar i llestes per a degustar!

Aquí us deixo el vídeo que és molt més il·lustratiu!


diumenge, 23 d’octubre de 2011

Arròs amb llet de coco

































Per aquest mes Memòries d'una Cuinera ens proposava fer un arròs amb llet. La veritat és que mai havia fet aquest dolç, però me va fer ganes provar-ho. Per a fer-lo un poc diferent vaig substituir la llet per llet de coco, donant-li un toc més oriental i aromàtic. És una recepta molt fàcil de fer, així que animau-vos!

Ingredients

* 400 ml llet de coco
* 400 ml aigua
* 200 ml llet condensada
* 150 gr sucre
* 220 gr arròs de gra rodó
* 3 Cd coco ratllat
* 1 cdt essència de coco (opcional)
* 1 branca de canyella
* Pell de llimona
* Canyella en pols i Coco ratllat per a decorar

En una cassola posam a encalentir la llet de coco, aigua i llet condensada amb la branca de canyella i la pell de llimona. Quan és calenta hi afegim el sucre i remenam bé fins que es disolgui. Quan arrenqui el bull hi posam l'arròs i el coco ratllat i ho deixam coure a poc foc durant uns 40 minuts, fins que l'arròs estigui totalment fet (no ha de quedar gens cru). Si veiem que encara no és fet i s'ha begut el líquid, podem posar un poc més d'aigua. Quan ja és fet i té la consistència espessa aturam el foc i llevam la branca de canyella i la pell de llimona. Si volem un sabor més intens a coco podem posar una culleradeta d'essència (remenant bé perquè s'integri). Disposam l'arròs amb llet dins dels tassons o bols i per sobre hi posam un polsí de canyella en pols i coco ratllat. Ho deixam estorjar fins que sigui teb o fred per a degustar-lo.

dimecres, 19 d’octubre de 2011

Pastís de figues

































Quan vaig veure els pastissets de figues al bloc A daily sweet me vaig quedar prendada i vaig decidir fer la meva pròpia versió del pastís. M'encanten les figues, és una de les meves fruites preferides, i tenc la sort que el meu predí me'n sol donar unes paneres. Enguany ja vaig fer la confitura de figues, però tenia ganes de fer algun pastís. Aquest és boníssim, malgrat a la vista no és tan bonic com un bundt cake o un cupcake, el sabor és impresionant, mesclant l'aroma de les figues i el vi dolç amb l'ametlla, es fon a la boca. Vos deixo la recepta que és ben fàcil de fer, si el tastau no vos empenedireu!

Ingredients

Massa
* 260 gr farina
* 120 gr mantega
* 60 gr sucre glacé
* 1 ou
* 1/4 cdt sal
* 2-3 Cd llet

Farcit
* 250 gr figues
* 6 Cd vi dolç
* 40 gr farina
* 150 gr mantega
* 150 gr sucre
* Ratlladura de mitja llimona
* 150 gr crocanti d'ametlla

Per a fer la massa hem de mesclar tots els ingredients amb les mans fins que queda una massa homogènia i compacta. Feiem una bolla, l'embolicam en un paper de film i l'estorjam a la gelera durant 1 hora. Passat el temps, encenem el forn a 180º. Estenem la massa amb el rodell fins que sigui fina i folram un motlle adaptant-la a les voreres. Punxem la massa amb una forqueta perquè no pugi i la posem al forn durant uns 10 minuts fins que sigui daurada. La traiem i reservam.

Per a fer el farcit hem netejar i tallar les figues a daus, les posam a marinar amb el vi dolç. Mentre hem de mesclar la mantega mig fosa amb el sucre creant una massa cremosa. En un bol apart mesclam la farina amb el crocanti i l'anam agregant a la crema anterior, fins que s'integri bé. Incorporam la ratlladura de llimona. Finalment hi afegim les figues amb el suc del vi i mesclam de nou. Disposam el farcit dins de la massa i ho enfornam durant uns 25 minuts. Quan està fet ho traiem del forn i deixam refredar bé perquè el farcit quedi més compacte.

dilluns, 17 d’octubre de 2011

Cabell d'àngel

































L'altre dia me van donar unes carabasses de cabell d'àngel. Són unes carabasses rodones, un poc allargades, amb la pell amb motes verdes i grogues, i s'empren únicament per elaborar aquest dolç tan típic de la rebosteria mallorquina, així com d'altres llocs. Tot d'una em vaig posar a cerca com havia de fer el cabell d'àngel, ja que m'imaginava que no seguia exactament el mateix procés de les altres confitures. I efectivament, cal fer un parell de passes més per aconseguir el cabell d'àngel. El que més me va sorprendre és la duresa de la pell d'aquestes carabasses, com va costar llevar-la! Però bé, a la fi el resultat ha estat va ser satisfactori, una confitura de cabell d'àngel amb aroma a canyella i llimona, amb la que tenc ganes de preparar uns bons robiols!

Ingredients

* 1 kg carabassa cabell d'àngel
* 1 kg sucre
* 1 branca de canyella
* Pell d'una llimona
* 100 ml aigua

El primer que hem de fer es trencar la carabassa, jo ho vaig fer pegant un cop fort sobre el terra... i va costar un poc! Quan té una esquerda ja la podem xapar en dues meitats. Anam llevant la closca poc a poc, amb l'ajuda d'un ganivet. Extraiem la polpa, que és de color blanc, i anam llevant totes les llavors. Disposam una olla amb aigua al foc, i a dintre hi posam els bocins de polpa de carabassa. Ho feiem bullir uns 20 minuts. Traiem del foc i colam. Deixam refredar. Quan és freda amb les mans anam desfent els cabells o fils de la polpa i els posam de nou a l'olla amb aigua freda i li donam un bull. De nou la colam i deixam refredar dins del colador, perquè molli tota l'aigua. Ara ja podem fer la confitura. Per això pesam la polpa, i hi agregam 1 Kg de sucre per cada Kg de carabassa. Hi afegim la branca de canyella, l'aigua i ratllam la pell de llimona. Ho posam al foc, baix, durant una o dues hores, fins que poc a poc va collint el color daurat tan típic del cabell d'àngel. Quan és fet, el deixam refredar i empotam.


dissabte, 15 d’octubre de 2011

Marble Bundt Cake

































Realment crec que m'he fet un poc "freak" dels Bundt Cakes! Però com a casa tenen tanta sortida, i agraden, doncs millor que millor, així puc fer-ne un o dos cada setmana i experimentar amb noves receptes. Me feia ganes provar de fer un marble cake, que havia vist moltes vegades però encara no havia posat en pràtica. He seguit les instruccions del bloc Kanela y Limón que a més inclou imatges de cada passa. El marble bundt cake el típic pastís que incorpora dues masses, vainilla i xocolata, mesclades, donant-li un bonic aspecte a l'interior, a més de ser boníssim per la combinació d'aquests dos aromes, els més universals de la rebosteria. Per a la decoració exterior he emprat un doble glacejat, de xocolata i vainilla, que combina també amb la doble massa del pastís. És un bundt molt esponjos i suau, ideal per a prendre amb el cafè. I és una recepta molt fàcil i amb ingredients que solem tenir a casa.

Ingredients

Massa Marble Cake
* 5ous
* 300 gr mantega
* 275 gr sucre
* 1 sobre de sucre vainillat
* 1 sobre de llevat químic
* 375 gr farina
* 4 Cd llet
* 20 gr cacau

Glacejat de xocolata
* 100 grs xocolata negra
* 40 grs nata líquida 35% MG
* 3 Cd Sucre glacé
* 1 Cd formatge en crema

Glacejat de vainilla
* 1 blanc d'ou
* 200 gr sucre glacé
* 1 cdt essència de vainilla incolora

































Encalentim el forna  180º. Per a fer la massa hem de batre amb les varetes elèctriques la mantega (temperatura ambient) durant uns 2 minuts. Després hi afegim el sucre vainillat i el sucre normal i seguim batent fins que blanqueja. Anam incorporant les ous, un a un, integrant la massa cada vegada. Posteriorment hi afegim la farina (amb el llevat incorporat) alternant-ho amb 2 cullerades de llet i en diverses vegades fins que la massa ja és ben incorporada i cremosa. Disposam 2/3 d'aquesta massa dins un motlle de bundt cake engreixinat. Mesclam el cacau amb les altres 2 cullerades de llet i l'incorporam a la resta de la massa, mesclant bé fins que és homogènia. Disposam aquesta massa de xocolata sobre el motlle i amb una forqueta mesclam les dues masses amb moviments circulars. Enfornam a 180º (de baix) durant usn 30 minuts i quan és pujat el deixam coure 10 minuts més de dalt i baix. Deixam refredar.

Per a fer el glacejat de xocolata: hem de fondre la xocolata negra i mesclar-la amb la nata calenta. Hi afegim el sucre i el formatge i ho integram bé fins que queda una massa un poc líquida. Si ens queda massa espessa podem posar un poc més de nata, i si queda massa líquida afegim sucre glacé.

Per al glacejat de vainilla hem de mesclar el blanc d'ou (prèviament batut) amb el sucre glacé amb les varetes fins que es crea un glacejat líquid però mig consistent. Agregam l'aroma de vainilla i mesclam de nou.

Per a decorar el bundt, quan és fred hem d'anar disposant el glacejat de xocolata amb una cullera fent forma de ziga-zaga i el deixam reposar un poc. Posteriorment a sobre hi disposam el glacejat de vainilla de la mateixa manera. Llest!

Bunyols de moniato [La Recepta del 15]
































Ja tornam a ser a mitjans de mes i de nou recepta del 15! Aquest mes dedicat als moniatos, un tubercle dolç que permet múltiples receptes. Aquest cop m'ha vengut al dit, ja que ara venen les Verges i què millor que fer uns bunyols de moniato. Aquí a Mallorca es solen fer de patata o de moniato, o les dues coses mesclades, i són molt típics d'aquestes dates, per tot arreu podem veure com en fan i en venen, l'oloreta omple els carrers de Ciutat. Els bunyols es solen menjar calentets, mullats en un poc de sucre i acompanyats d'un tassonet de mistel·la o vi dolç.
































Per a la recepta he seguit les indicacions del bloc Bojos per la cuina, si no el coneixeu mereix una ullada, hi ha unes receptes impresionants! No són gaire difícils de fer, només cal deixar tovar la massa i fregir en oli molt calent.

Ingredients
* 1 ou
* 250 gr farina fluixa
* 330 gr moniato bollit 
* 2 cdt de sucre
* 50 ml aigua teba
* 1 sobre de llevat sec
* 10 gr de saïm
* Oli d'oliva o gira-sol per fregir
* Sucre per servir

Primer hem de fondre el saïm i el llevat dins de l'aigua teba. Hi afegim el sucre i remenam bé. A continuació incorporam l'ou batut i mesclam de nou. Després hem de posar-hi el moniato bollit i fet puré, incorporam de nou. Finalment hi anam afegin la farina, fins que la massa és densa però a la vegada aferradissa. L'hem de pastar uns 10 minuts perquè agafi aire. Un cop pastada la deixam tovar dins un bol tapat amb un pedaç durant uns 45 minuts. 

Quan ha doblat el seu volum l'amassam de nou i posam oli abundant dins una paella. Quan l'oli és calent ja podem fregir els bunyols. La tècnica per a fer-los aquí a Mallorca és la següent: hem de tenir a prop un bol amb aigua. Amb una ma premem la massa amb el puny i traiem una bolleta de pasta, amb l'altra mà banyada en aigua collim la bolleta i feiem un forat al mit amb el dit gros, dipositam el bunyol dins l'oli calent. Els anem girant perquè es daurin bé i quan ja tenen color els traiem i els deixam reposar sobre un paper de cuina absorbent. Quan ja tenim fregits els bunyols els passam a un altre plat i els servim amb sucre.


dimecres, 12 d’octubre de 2011

Cupcakes de plàtan amb ganache de xocolata

































De nou tornen els cupcakes! Ja feia un temps que no en publicava, així que ja tocava! Me feia ganes provar una nou frosting, el ganache de xocolata, per variar-ne un poc la cobertura que quasi sempre la faig de buttercream. Així que vaig decidir fer uns cupcakes de plàtan amb ganaché de xocolata negra, dos sabors que combinen molt bé i una delícia per als més llépols. Per a fer la recepta del ganache de xocolata vaig seguir les indicacions del bloc Cupcakelosophy, i ha resultat bastant bo, un ganache potent, de xocolata negre i amb una consistència idònia per a decorar els cupcakes.

Ingredients (12 unitats)

Cupcakes de plàtan
* 2 ous
* 100 gr farina bizcochona (o farina de rebosteria i 1/2 cdt de llevat químic)
* 100 gr margarina o mantega
* 130 gr sucre
* 1 plàtan
* 1 Cd llet
* 1 cdt essència de plàtan (opcional)

Ganache de xocolata negra
* 200 gr xocolata negra 70% cacau
* 130 ml nata per a muntar (35% MG)
* 1 Cd llet
* 20 gr mantega freda
* Sucre glacé
* Cacau en pols

Encenem el forn a 180º. Per a fer la massa hem de batre el sucre amb la mantega o margarina fosa, fins que blanqueja. Hi agregam els ous i els integram bé. Si volem potenciar l'aroma de plàtan incorporam l'essència. A continuació hi afegim la farina poc a poc fins que la massa queda ben mesclada. Finalment incorporam la cullerada de llet i el plàtan fet puré. Mesclam de nou i disposam la mescla dins motlles de cupcake. Enfornam durant 15 minuts aproximadament a 180º fins que són fets. Deixam refredar.

Per al ganache hem de fondre la xocolata al microones (alerta que no es cremi). Mentre posam la nata a coure i quan bulli la incorporam a la xocolata i mesclam bé. Veurem que es crea una massa densa. Ara hi incorporam la mantega i mesclam de nou. Ho deixam reposar un poc i quan és teb hi posam un paper de film que toqui la part superior del ganache perquè no es crei una crosta. Ho estorjam a la gelera unes hores o tot el vespre. El dia següent el traiem i deixam una estona a temperatura ambient. Hi incorporam una cullerada de llet i sucre glacé al gust, anam removent fins que tengui la consistència desitjada. Si és massa líquid afegim més sucre glacé. Quan és llest decoram els cupcakes amb el ganache i per sobre hi posam un polsí de cacau en pols.